Jasper de Beijer – Udongo (07-07), 2009

Jasper de Beijer (1973, Amsterdam) werkt soms maandenlang aan een foto. Hij maakt in zijn atelier uitgewerkte kijkkasten die hij vervolgens belicht en fotografeert en weer bewerkt op de computer. De Beijer denderde een paar jaar geleden op Art Amsterdam de kunstwereld binnen met de eigenaardige fotoserie Buitenpost.

De ongerijmde mix van aan elkaar getekende en geknipte maquettes, maskers en poppen van koloniale ambtenaren badend in tropisch licht zette meteen de toon voor de series die volgden. Steeds vernuftiger en vanzelfsprekender weet De Beijer met behulp van maquettes, schetsen, gravures en de computer een verhevigde wereld op te roepen die naast de historische onderwerpen (ontdekkingsreizen naar donker Afrika, de Eerste Wereldoorlog, Victoriaanse industriƫlen) staat die hij behandelt. Vooral de mengeling van houterigheid en virtuositeit maken de ensceneringen en portretten ijzersterk.

Voor zijn laatste project bouwde De Beijer in zijn studio aan Udongo (2009), een fictief Afrikaans land. De gelijknamige foto laat een wonderlijke parade zien van vette Afrikaanse archetypen voor een verdubbeld decor – de acteurs hebben bruine benen.

titel: Udongo (07-07), 2009
techniek: C-print, oplage 20, foto geplakt op aluminium, ingelijst
afmetingen: 30 x 40 cm
 • Jasper de Beijer

  Udongo (07-07), 2009
  € 675,-

 • Jasper de Beijer

  Marabunta, topeditie (2012)
  € 900,-

 • Een nieuwe We Like Art Wall

  Jawel hier is ie dan, de zesde Wall die we bij galerie VOUS ETES ICI gemaakt hebben. Een wand met werk dat onlangs op het blog besproken is!

  Lees verder: Een nieuwe We Like Art Wall
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: