Hendrik Kerstens – Napkin, 2009 – uitverkocht

Hendrik Kerstens (Den Haag, 1956) fotografeert zijn dochter nu al zo’n 17 jaar - in zijn woning annex studio in de Amsterdamse Pijp. Naast de fotograaf zelf hebben de inmiddels 22-jarige Paula en Kerstens’ vrouw beiden een belangrijk aandeel in de portretten. De portretten zijn momenteel in veelvoud wandvullend te zien in het Fotografiemuseum in Den Haag. Van alle portretten die Kerstens van zijn dochter maakt geeft hij een exemplaar aan haar en aan de collectie van de Universiteit Leiden. Deze Leidse collectie wordt momenteel in al haar rijkdom getoond in Den Haag. Echt een prachtige tentoonstelling trouwens, wat een waanzinnig goede foto’s zijn hier verzameld.

Kerstens pakt uit in de laatste zaal van de tentoonstelling met een selectie van de kenmerkende indringende portretten door de jaren heen. Steeds zien we Laura maar telkens als een ander. Mooi verstild, uitgelicht, klassiek en sober vastgelegd. Misschien als een hommage aan de Vlaamse Primitieven? Het valt je pas na een poosje op dat er vaak iets wordt uitgehaald met het hoofdeksel. Plastic zakjes, hema haarnetjes, rollen wc-papier vervlochten in het haar of zoals hier een linnen servet. Het is een mooie terzijde bij de ernst van de foto’s. Wat je echt aangrijpt is de directe en ongenaakbare blik van het model. Elke foto weer wordt je gedwongen je tot haar te verhouden. Inmiddels zijn deze foto’s internationaal zeer geliefd – de prijs van deze speciale editie is sympathiek.

Wim Noordhoek van De Avonden ging op bezoek bij de familie Kerstens en doet verslag op zijn onvolprezen weblog.

titel: Napkin, 2009
techniek: Pigment print on archival paper, framed and mounted, edition 60
afmetingen: 37 x 30 cm, including signed and numbered catalogue raisonné, published by Thieme Art
prijs: Deze editie is helaas uitverkocht
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: