Wouter van Riessen – Videoportret

"Natuurlijk kun je komen filmen – ik zit nu tijdelijk in het atelier van Peer Veneman, een mooie lichte hoge ruimte in een oude katholieke meisjesschool in de Amsterdamse Fagelstraat", aldus Wouter van Riessen afgelopen februari. En dat is natuurlijk wat je graag wil horen als je naar een geschikt onderwerp zoekt voor een pilotvideo voor We Like Art.

 Wouter van Riessen StudiohuntingVan Riessen is behalve een begenadigd kunstenaar (zie onderstaande foto en onze eerdere bespreking) ook een bijzonder muzikant. De sympathieke kunstenaar met de wat stramme motoriek verandert tijdens het spelen en zingen van zijn zelfgeschreven songs in een volkomen ander mens. Intimiderend en donker is zijn dwingende dictie en zijn strummende hand. De blik van de muzikant verandert van zachtaardig naar venijnig onthecht en raakt in de roes van het spel steeds meer naar binnen gericht. En wat een stem!

Het grote atelier is koud en de enorme kachel in de vorm van een Scud-raket staat luid te tikken, ‘dat is niet goed’ klaagt de jonge filmmaker Justin Hagens. De kachel weer uit, Wouter verzet een aantal grote doeken en drinkt wat thee om op te warmen. Justin sleept met een statief, ik mag de microfoonhengel vasthouden en Wouter pakt zijn gitaar en loopt op zijn klassieke molières naar de stoel waar hij The Stranger zingt en speelt…

Over Wouter van Riessen schreven we al eerder op We Like Art: “Van Riessen poseert in zijn werk tegelijkertijd als kunstenaar en clown, als poppenspeler en marionet. Van Riessen is een waar multi-talent. In foto’s, maskers, schilderijen, tekeningen, zijn muziek en zeefdrukken jongleert Van Riessen met zelfportretten en poppen.” Vandaag deze fraaie foto uit 2006. De maskers zelf zijn niet te koop – het duurt een eeuwige tijd voor ze af zijn en ze keren bovendien steeds weer terug in nieuw werk van Van Riessen.

titel: Zelfportret met cape, 2006
techniek: lambdaprint op aluminium met uv filter en ophangstrip, editie: 7 (+ 2 AP)
afmetingen: 64 x 48 cm
  • Wouter van Riessen

    Zelfportret met cape, 2006
    € 1150,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: