Juul Kraijer – Zonder Titel, 2010

Juul Kraijer (Assen, 1970) tekent met houtskool en conté op papier meisjesportretten die eigenlijk geen portretten zijn maar meer staan voor een mentale staat. “Mijn tekeningen moeten vluchtig lijken en bijna afwezig, want dat hoort bij het vergeestelijkte karakter dat ze hebben,” zegt ze er zelf over in een mooi interview met Marianne Vermeijden.

JuulKraijerLEn wat een concentratie en een rare verstilling. Gek genoeg wordt je zelfs in in het geweld van drukke groepstentoonstellingen meteen naar haar tekeningen (van klein tot monumentaal) toegezogen. Sterker: haar frèle werk blaast menig collega weg.

De afgebeelde androgyne meisjes gaan volledig op in hun transformatie naar bijvoorbeeld een vulkaanlandschap of een slangenlichaam. Uilen, bijen en tongen die zich geheel vanzelfsprekend over het lichaam uitzaaien of uitstrooien. Memorabel is het lichaam dat vrijwel opgelost in een donkere zee oplicht in kleine kwallen.

Kraijer werd al jaren geleden internationaal opgepikt en de aankoop door het Museum of Modern Art in New York heeft er wel enigszins toe bijgedragen dat er inmiddels wachtlijsten bestaan voor haar werk en dat haar prijzen stegen. Ze wordt  internationaal vertegenwoordgd op de belangrijkste kunstbeurzen door galerie Monica Decardenas in Milaan. Heel leuk nu om bij Wim van Krimpen zo’n vriendelijk geprijsde editie te zien op Art Amsterdam. Kraijer maakt sinds een aantal jaren ook bronzen en fotografie in oplage. Dit is echt een indringend juweeltje!

 • Juul Kraijer

  Zonder Titel (2010 )
  € 1600,-

 • Juul Kraijer

  Zonder titel (2013)
  € 450,-

 • Juul Kraijer – Zonder Titel, 2010

  Juul Kraijer (Assen, 1970) tekent met houtskool en conté op papier meisjesportretten die eigenlijk geen portretten zijn maar meer staan voor een mentale staat. “Mijn tekeningen moeten vluchtig lijken en bijna afwezig, want dat hoort bij het vergeestelijkte karakter dat ze hebben,” zegt ze er zelf over in een mooi interview met Marianne Vermeijden.

  Lees verder: Juul Kraijer – Zonder Titel, 2010
 • Juul Kraijer – Groot overzicht in Assen

  Tot en met 20 september 2015 organiseren het Drents Museum en CBK Drenthe een tentoonstelling rond het werk van Juul Kraijer (ooit in Assen opgegroeid). Het Drents Museum toont een selectie uit haar tekeningen en beelden en het CBK Drenthe presenteert gelijktijdig foto’s en video’s van Kraijer.

  Lees verder: Juul Kraijer – Groot overzicht in Assen