Michiel Hogenboom – Bottom-Dwelling – monotypes

99Uitgevers/Publishers gaf onlangs de catalogus Saltwaterbleeders uit van Michiel Hogenboom (Oegstgeest, 1967), prachtig vormgegeven door Mart. Warmerdam. Hogenboom (kunstenaar en We Like Art blogger) borduurt hiermee voort op zijn in 2001 verschenen gelijknamige boek. Op Art Amsterdam presenteert 99Uitgevers deze nieuwe catalogus en toont ook 8 monotypes die de kunstenaar er speciaal bij maakte.

Michiel Hogenboom, Studio, foto: Peter Cox

Sinds 2000 schildert Hogenboom mannen die zich bekeken weten. In zijn eerste serie schilderijen getiteld Saltwaterbleeders liet hij vissers zien die in een mengeling van testosteron en klunzigheid hun vangst tonen. Later in de series Great Outdoors en A Pagan Ethos volgden er mannen die de kijker over hun schouder aankijken.

Daarna schilderde Hogenboom een tijdlang kunstenaarsportretten. “Ze zijn onweerstaanbaar en daardoor toch ook actueel. Het is de mengeling van eerzucht en iets onbestemds, ongrijpbaars dat je dwingt je tot hen te verhouden.” Het laatste jaar is hij weer terug bij zijn Saltwaterbleeders. Het schilderen van deze trofeeënjagers geeft hem naar eigen zeggen een enorme kick. “De opzet is om uitzinnige Piëta’s te schilderen, soms vervuld van testosteron met een seksuele ondertoon, dan weer verstild en meer naar binnen gericht. De vissers zijn archetypen, zoekende zielen, ze verbeelden onze passie, geluk, donkere dromen en existentiële angsten.”

Tweede voorbeeld op rij in onze besprekingen voor Art Amsterdam van werk dat in oplage lijkt te zijn, maar gewoon uniek is. Deze schilderijen op papier houden dezelfde kracht als de – soms levensgrote – schilderijen van Hogenboom. Donker en overtuigend. Interessante titel trouwens, waarin de portretten van starende roggen en de onaangepaste mannen-koppen mooi samenkomen. Volgens het woordenboek:

bottom-dwelling: (1) pertaining to aquatic organisms that dwell on or near the bed of the body of water; (2) acting or performing questionably or unethically

Bottom-Dwelling, 2009, olieverf op papier, unieke monotype (8 verschillende), incl. catalogus, 65 x 50 cm, € 500,-

En o ja, neem gerust een kijkje in het atelier van Hogenboom.

Hogenboom maakte in 2001 een reeks monumentale schilderijen voor het NKI AVL Ziekenhuis in Amsterdam

“In een mengeling van testosteron en tederheid laten de hengelaars en harpoenvissers elkaar hun glibberige vangst zien. Het schilderen van deze trofeeënjagers geeft me een enorme kick. De vissers zijn archetypen, zoekende zielen, hun bravado en strijdlust overstijgen de tijd.”

Michiel Hogenboom maakte in opdracht van de kunstcommissie van het NKI-AVL een nieuwe serie monumentale schilderijen. Vissers die hun vangst tonen in vlammende blauwen. De inspiratiebronnen voor de serie zijn amateurfoto’s van sportvissers en spearfishers; de trophy-shots van Ernest Hemingway en klassieke schilderijen van piëta’s (Maria met Christus na de kruisafname).

De schilderijen zijn in 2002 op hun permanente plek geplaatst in de grote hal van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL)

 • Michiel Hogenboom

  Bottom-Dwelling, 2009
  € 600,-

 • Michiel Hogenboom

  Zig Zag Wanderer (2020)
  € 6000,-

 • Michiel Hogenboom – Baadsters op Echo Beach

  Leuk om hier op de site eens werk te tonen van kunstenaar en We Like Art blogger Michiel Hogenboom. Samen met Carolien Smit de drijvende kracht achter dit blog en alle tentoonstellingen.

  Lees verder: Michiel Hogenboom – Baadsters op Echo Beach