De Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst: must-see

De Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst is elk jaar weer een ideale update van jonge schilders. Als je maar weinig tijd hebt om tentoonstellingen af te lopen dan is een tochtje naar het Paleis op de Dam een prima manier om in korte tijd op de hoogte te raken.

Ook zijn een flink aantal van deze schilders nog goed betaalbaar. Eerlijk is eerlijk er zijn ook exposanten bij die al een flinke staat van dienst hebben opgebouwd en inmiddels onderdak gevonden hebben bij goeie galeries (o.a. Niels Broszat, Koen Doodeman, Sidi El Karchi, Lotte Geeven, Jasper Hagenaar, Gijs van Lith en Evi Vingerling). Maar ook van deze kunstenaars is het werk meestal nog best vriendelijk geprijsd. De Koninklijke Prijs geeft al jaren een vrij goed beeld van de verwachtingen die leven in de kunstwereld over de winnaars en exposanten. Vaak ook worden schilders opgepikt door galeries en verzamelaars juist naar aanleiding van hun presentatie op de Dam.

De Koninklijke Prijs is bedoeld als stimulans voor jong talent op het gebied van de schilderkunst. Koning Willem III stelde de Prijs in 1871 in. Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix hebben deze traditie tot op de dag van vandaag voortgezet. Nederlandse kunstenaars die de beeldende kunst beroepsmatig en zelfstandig beoefenen en de leeftijd van 35 jaar nog niet hebben bereikt, kunnen meedingen naar de Prijs. In 2010 zonden, in reactie op advertenties in diverse media, ruim 250 kunstenaars dia’s (!) en documentatie in, ongeveer 2.000 dia’s passeerden de revue. Dat is behoorlijk rammen geweest voor de jury met 8 dia’s per schilder.

Aan 80 kunstenaars werd gevraagd twee schilderijen in te zenden voor de tweede ronde. Een selectie van 24 kunstenaars laat zijn werk zien in het Paleis, waaronder de 4 winnaars – gekozen door een jury van ingewijden (5 gelouterde schilders en 3 kunstbobo’s). Elk van de winnaars gaat met € 6.500 naar huis en een mooie opsteker op zijn of haar cv.

Het is wel wonderlijk overigens dat je als Ateliers- of Rijksacademiedeelnemer flink meer kans maakt de prijs te winnen dan wanneer je een andere achtergrond hebt. Een snelle rekensom leert dat van de 52 winnaars sinds 1998, er 18 van de Rijksacademie en 19 van de Ateliers kwamen, de resterende 15 winnaars hebben vaak hun vooropleiding aan de Rietveldacademie of het Frank Mohrsinstituut genoten. Natuurlijk leveren de gerenommeerde tweede fase kunstopleidingen uitstekende kunstenaars af, maar het is wel opvallend dat er elk jaar maar liefst 2 of 3 winnaars (van de 4) gelinkt zijn aan de Rijks of de Ateliers. Een ontmoedigend inzicht voor deelnemers met een afwijkende cv – het gros van de inzenders – vermoeden wij.

Dit jaar zijn de winnaars Carl Johan Högberg en Kim van Norren (beiden de Ateliers) en Moran Fisher (HKU) en Jenny Lindblom (Sandberg Instituut/Rietveld academie) die prominent mogen uitpakken in de Burgerzaal in het Paleis. Goed werk, vooral die Högberg zindert nog een poos na in je hoofd. Verder maakten o.m. Keetje Mans, Frank Ammerlaan (waarover morgen meer), Evi Vingerling, Jasper Hagenaar en Lotte Geeven indruk. Ga vooral kijken er is veel te zien! Ook kun je je stem uit brengen voor de publieksprijs.

De tentoonstelling is geopend t/m 7 november 2010.

Het Koninklijk Paleis in Amsterdam is gedurende de tentoonstelling geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.00 – 17.00 uur.

Check hier de bijbehorende video van het Koninklijk Huis op Youtube.

 • Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst 2013

  Afgelopen vrijdag maakte koning Willem Alexander zijn debuut bij het jaarlijkse feestje in het Paleis op de Dam waarbij de schilderkunst wordt gevierd. Dit jaar dongen 225 jonge schilders (t/m 35 jaar) mee naar de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst.

  Lees verder: Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst 2013
 • De Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst: must-see

  De Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst is elk jaar weer een ideale update van jonge schilders. Als je maar weinig tijd hebt om tentoonstellingen af te lopen dan is een tochtje naar het Paleis op de Dam een prima manier om in korte tijd op de hoogte te raken.

  Lees verder: De Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst: must-see
 • Prijzen voor de schilderkunst – één weekend met 6 winnaars

  Afgelopen weekend werden er 6 schilders op het schild gehesen. Vier kunstenaars aan het begin van hun loopbaan en twee mid-career kunstenaars. Als eerste was daar de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst in het Paleis op de Dam, een aanmoedigingsprijs met een grote reputatie en een lange traditie. De tentoonstelling met werk van de winnaars en de genomineerden biedt elk jaar weer een mooie staalkaart van wat er gemaakt wordt door jonge schilders.

  Lees verder: Prijzen voor de schilderkunst – één weekend met 6 winnaars