Niels Post – Remote (2008)

Tedere guerrillakunst daar maakt Niels Post naam mee. Mooie vervreemdende en min of meer onopvallende ingrepen in de openbare ruimte en meer recent in de tentoonstellingsruimte.

Zijn strategisch geplaatste brievenbus midden op de Rotterdamse Erasmus brug bezorgde hem flink wat publiciteit en een stapel van 134 kaarten en brieven. Door met een nachtelijke actie als N. Post  Erasmusbrug 1, 3072 Rotterdam te claimen als (illegaal) postadres werd die grootse en monumentale brug 9 weken lang een side-kick van een heerlijk speels kunstwerk. Onopgemerkt door veel voorbijgangers, intrigerend voor de oplettende passant. Sandra Smets schreef er in NRC Handelsblad een aanstekelijk stuk over. De posterijen werkten van harte mee. Minder bekend maar minstens even ontroerend en ontregelend tegelijk is zijn werk Fountain uit 2008. Een tijdelijke sculptuur in een park in Schiedam. Uit een heel gewone stadse prullenbak spuit een dartel fonteintje. Wat een sensatie moet het zijn om argeloos tegen zoiets aan te lopen. Ook het project: 75 rolls of weatherproof toiletpaper installed in smelly little streetcorners in the city of Rotterdam is niet te versmaden. Wildplassers troffen op de bekende gore achteraf-hoekjes waar de nood geledigd wordt een hangende polyester-pleerol. Check hier de foto’s.

De laatste jaren maakte Post een aantal bronzen die we hier graag even de revue laten passeren. Op We Like 6%! hangt tamelijk onopvallend op een wand vol opgeprikte werken een bronzen stopcontact van zijn hand. De serie site-adjustable wallpiece blijkt speciaal gemaakt voor een expositieruimte waarbij de plaatsing van deze werken nooit een probleem is. Zijn normaliter stopcontacten en lichtknoppen een gruwel voor de compositie en balans van een tentoonstelling. Post zijn wallpieces zijn dienstbaar en hilarisch tegelijk. Bij de ophang instructies wordt gevraagd de twee gaten voor de stekker even voor te boren voor het beste visuele effect. Heel goed. Ook een bronzen veiligheidcamera en dito afstandsbediening zijn wat ons betreft instant-klassiekers. De sculptuur voor gebruik op de bank voelt vertrouwd maar is onverwacht zwaar. Mooi zo’n huldebetoon. Een must voor de Kerst.

Post is ook actief als fotograaf, op zijn Fotolog zien we zijn vrijwel dagelijks geuploade waarnemingen, terloops en heel precies tegelijk. Veel onbedoeld wonderlijke uitstallingen van straatvuil, grafische rolluiken, klunzig fraaie poëtische straatteksten en ander heerlijk materiaal; de verleiding is groot om eindeloos door te klikken. Tijd voor een boek? Tenslotte moet vermeld worden dat Niels Post naast zijn kunstenaarsbestaan samen met Jeroen Bosch gangmaker is van zowel het weblog Trendbeheer als het Rotterdam VHS Festival, internationale showcase van korte videofilms.

titel: Remote (2008)
techniek: brons, oplage 3
  • Interview met Niels Post over handgezaagde [SPAM]-teksten en meer

    We zijn al een poos weg van de muurteksten van collega-blogger (van het onvolprezen Trendbeheer) en kunstenaar Niels Post. We vroegen Niels een om een nieuw werk te installeren speciaal voor een nieuwe Wall bij de Kerstshow bij VOUS ETES ICI (gaat komende week online). Heerlijk werk – we zijn er heel content mee. Toch willen we eigenlijk weleens het fijne weten van die wonderlijke teksten en hun herkomst.

    Lees verder: Interview met Niels Post over handgezaagde [SPAM]-teksten en meer