Mariken Wessels – BLACK FLASHBLACK (2010)

Mariken Wessels (1963, Vlaardingen), we schreven hier al eerder enthousiast over haar ontroerende fotoboek: Queen Ann. P.S. Belly cut off.

Het is het soort boek dat dagen lang door je hoofd spookt. Een raadselachtige collage van oude zwart-wit familiefoto’s, bewerkte portretfoto’s, stills uit Kodak 8 mm films, foto’s van foto’s. Het vertelt een verontrustend, meerduidig en aangrijpend verhaal waarin Wessels de virtuoze verteller is.

Wessels laat op We Like 6%! bij Nieuw Dakota twee grote foto’s zien uit de serie Black Flashback. Fantastisch werk in de traditie van Gerard Fieret. Het lijken stills uit een erotisch zelfportret op film, of zijn de beelden geschoten door een minnaar? De intieme beelden zijn omkaderd door een zwarte zweem als of ze opflakkeren uit een droom. Grofkorrelige herinneringen. Met een vreemde mix tussen onbezonnenheid, opwinding en melancholie. Het zijn foto’s die deel uitmaken van een indrukwekkend 8-luik dat te zien was bij de Zwarte Ruyter in Rotterdam in juni 2010. Hier zie je goed hoe Wessels werkt, als een virtuoze editor: informatie doserend en analoog fotoshoppend. Deze foto’s spelen ook een voorname rol in Wessels fotoboek Queen Ann. P.S. Belly cut off.
Haar eerste boek Elisabeth -I want to eat bezorgde haar in korte tijd mooie prijzen en faam in de internationale wereld van boekfestivals en liefhebbers. Inmiddels is het ook opgenomen in de collectie van het MoMA. Een collectie anonieme foto’s, brieven en kaarten van een jonge vrouw, die de kunstenaar in een winkel in de Hendrik Jacobszstraat in Amsterdam vond vormen het bronmateriaal. Wessels eigende zichzelf het materiaal toe door het opnieuw te fotograferen, bewerken, rangschikken of soms zelfs aan te vullen met eigen materiaal. Lees er hier meer over.

Ook bij We Like 6%! de beide door Alauda Publications uitgegeven fotoboeken in een limited edition. Dat wil zeggen het boek in een handgemaakte kartonnen doos inclusief 2 ongepubliceerde foto’s op Hahnemühle Photo Rag, oplage 75 (elk € 149,-). N.B. geen weerstand aan te bieden als je het eenmaal doorgebladerd hebt.

titel: BLACK FLASHBLACK , 2010
techniek: black and white, Photo Rag, oplage 5
afmetingen: 100 x 70 cm, inclusief lijst zwart hout met mirogard 48 % UV werend glas
 • Mariken Wessels

  BLACK FLASHBLACK , 2010
  € 1900,-

 • Mariken Wessels

  speciale editie: TAKING OFF. HENRY MY NEIGHBOR
  € 450,-

 • Mariken Wessels – werken uit de serie Keepsake (2011)

  Al vaker bespraken we hier werk van Mariken Wessels (1963, Vlaardingen). Momenteel is zij met splinternieuw werk te zien in een groepstentoonstelling bij Kunstvereniging Diepenheim en in een solo-tentoonstelling met eerder door ons besproken series bij Kominek Gallery in Berlijn!

  Lees verder: Mariken Wessels – werken uit de serie Keepsake (2011)
 • Een nieuwe We Like Art Wall

  Jawel hier is ie dan, de zesde Wall die we bij galerie VOUS ETES ICI gemaakt hebben. Een wand met werk dat onlangs op het blog besproken is!

  Lees verder: Een nieuwe We Like Art Wall