Erik Odijk – Skog, 2011

Deze tekening maakte Erik Odijk (Deventer, 1959) in een serie (een ander exemplaar onder Lees meer). Dit werk van behoorlijke maat en lage oplage is gebaseerd op een tekening, houtskool en pastel op papier, met dezelfde titel, maar met de enorme maat 205x303 cm!

Deze werd onder andere getoond in de reizende tentoonstelling van curator (en teken-kunstenaar) Arno Kramer, Into Drawing – contemporary dutch drawings, zie hier.
Op dit moment is zijn werk behalve in de groepstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Schiedam, die we al eerder noemden (All about drawing), ook te zien in een solo-tentoonstelling bij Plaatsmaken in Arnhem. Nog t/m 10 juli: Viewpoint.

Odijk laat de kijker letterlijk en figuurlijk stilstaan bij de natuur. De vaak enorme tekeningen zijn zeer precies en overweldigend. Een momentje voor zelf-reflectie. Hoe ver ben je zelf al van de natuur verwijderd geraakt? Je blik op Odijk’s oerbossen en de nietigheid van de mens is duidelijk. Voert het te ver om Friedrich’s wandelaar boven de nevelen erbij te halen? Erik Odijk stelt zijn kaders vast tijdens wandelingen in bossen in Canada en andere plekken op de wereld. Met de foto’s gaat hij verder in zijn atelier. De tekeningen die er uit voort komen, zijn geconcentreerd, opeenhopingen met veel details. Odijk zet kleuren en contrasten aan, laat dramatiek toe in het werk. Zo krijgt een enkele boom een totaal andere impact. Om DE oerboom (Monstrare, 2010) van de hand van Erik Odijk te zien, bezoek het prachtige 300 jaar oude Huize Frankendael met de mooie tuinen eens. Tip!

Demsterwold, 2011, zeefdruk, oplage 7, 50 x 70cm

titel: Skog, 2011
techniek: piezografie, oplage 10
afmetingen: 101 x 61 cm
NB Dit werk is inmiddels uitverkocht
Mail ons als je interesse hebt in werk van Erik Odijk