TAST-ZIN in Arti et Amicitiae

Dubbele kijktip: bezoek nog t/m zondag 12 juni 2011 tentoonstelling TAST-ZIN, kunstenaars en hun materiaalgebruik in Arti in Amsterdam, en bekijk deze werkelijk fantastische video met korte werkplekbezoeken aan de deelnemende kunstenaars. Harmen Brethouwer, Barbara Broekman, Tom Claassen, Gijs Frieling, Arjan van Helmond, Marc Mulders, Maria Roosen, Gé-Karel van der Sterren, Berend Strik en Mary A. Waters.

Kunstenaar Barbara Broekman had het lucide idee om een tentoonstelling te maken met als uitgangspunt aandacht voor het basale maakwerk van een kunstwerk – een aspect dat tegenwoordig nogal eens ondergeschikt lijkt aan de eenzijdige focus op de ideeën van de kunstenaar. Ervaring, techniek en ideeën gaan hand in hand. Of zoals Gijs Frieling het formuleert:

“Techniek is niet zoiets al dat wat los zou kunnen staan van wat je er mee wilt. Het idee en de techniek zijn samen 1 ding. Goeie schilderijen zijn goed geschilderd, slechte schilderijen zijn slecht geschilderd.  Dat is alles wat je erover kan zeggen. Zeggen dat een schilderij goed is maar slecht geschilderd – is onzin. Als een schilderij goed is, is het daarmee goed geschilderd.”

De logica van deze redenatie komt heel fraai tot uiting in de heerlijke film die speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt door Laura Hermanides en Lea Fels. In ruim 35 minuten bezoeken we de werkvloer van de 10 kunstenaars en zien we ze in de weer met werk dat terug te zien is op de tentoonstelling. In een telefonisch interview dat over de beelden is gemonteerd horen we de kunstenaars over het maakproces en wat daaraan vooraf gaat.

Arjan van Helmond: “Soms voel je je heel licht worden doordat je een bepaalde structuur of orde ziet in de dingen om je heen;  dan denk je; oh dat kan een mooi uitgangspunt zijn voor een schilderij.”

Het is toch wel heel aanstekelijk en intiem om zo dicht op de huid van de kunstenaar mee te kijken naar het maakwerk. Combineer dat met een supertentoonstelling dan heb je een garantie van geslaagde besteding van je weekend, gaan!

Check ook nog even de heldere recensie van Sandra Smets in NRC Handelsblad.

Installatiefoto’s: Gert-Jan van Rooij

  • Maria Roosen

    Back to base (2016)
    € 400,-