Linda Nieuwstad – Chrysanthemum (2011)

Linda Nieuwstad (Middelharnis, 1974) schittert momenteel op twee plekken. In kunstvereniging Diepenheim in een interessante groepstentoonstelling “Wat zij mij wolken nog en wegen” en in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC-galerie). Het LUMC geeft jaarlijks een opdracht aan een kunstenaar om voor de beeldentuin een nieuw werk te maken. Nieuwstad greep met veel bravoure de gelegenheid aan en maakte een reusachtig bloemstuk (4 bij 6 bij 4,5 meter) van staal, vilt, flanel, wol, plastic en schuimrubber.

Nog tot en met februari 2012 kun je in Leiden terecht om – naast de geregeld wisselende tentoonstellingen in de galerie – haar meesterstuk Flores arte compositite bekijken.

De kunstenaar liet zich inspireren door de achttiende-eeuwse schilder van bloemstillevens, Jan van Huysum (1682-1749). Net als Van Huysum heeft Nieuwstad bloemen uit verschillende bloeiperiodes in het bloemstuk samengebracht. De monumentale tulpen, stokrozen, kamperfoelie, appelbloesem, slaapbol en vergeet-mij-nietjes ogen tegelijkertijd zowel verleidelijk als merkwaardig stug. De bloemen van glimmend plastic en de bladeren van dekens als een vreemd barokke nabootsing.

Eerder in 2010 deed ze al iets soortgelijks bij advocatenkantoor Kennedy van der Laan in Amsterdam. Ze maakte daar een stel joekels van paardenbloemen, een mooie tedere en relativerende terzijde bij de voorname setting van het kantoor.

Nieuwstad: “In de bermkant van de snelweg, tussen de tegels op de stoep, als onkruid in de tuin. Achteloos, de randjes van ons leven opvullend, is deze plant aanwezig. Een overlever van de eerste orde, te onbenullig om uit te buiten, te lelijk voor ons paradijs. En tegelijkertijd een subtiel bewijs van een ongrijpbare natuur. Nederigheid is op zijn plaats. Bij het zien van een paardenbloem, kniel ik en vraag om vergiffenis.”

In de We Like Art Lounge op Art Amsterdam toonden we een multiple die we hier graag nog een keer onder de aandacht brengen: een kloeke uitgezaagde bloem op trespa. Heerlijk werk.

Boven: Linda Nieuwstad deed een monumentale ingreep in onze eerste Westergastentoonstelling in 2013, foto Johan Nieuwenhuize.

titel: Chrysanthemum (2011)
techniek: Fotoprint op trespa (kunststof), oplage 50
afmetingen: 90 x 60 cm
prijs: Dit werk is helaas uitverkocht
Foto Gert-Jan van Rooij