Rosemin Hendriks – Zonder titel (2011)

Wat een beauty weer van Rosemin Hendriks (1968, Velp)! We bespraken al twee keer eerder werk van deze tekenvirtuoos, de ene zeefdruk was een buitenkans op klein formaat. En de ander groter, enorm sterk en helder en inmiddels uitverkocht. De lippen van de vrouw op deze zeefdruk zijn met drie tinten door Rosemin ingekleurd.

Een mooi citaat (door Inge Pollet) over hoe de kunstenaar werkt: ”De vrouwen die Rosemin Hendriks tekent ontstaan vanuit foto’s die ze van zichzelf maakt. Ze zoekt er een ander type in, iemand die zich losgezongen heeft van haar eigen zelf. Iemand waar ze zich over verwonderd of op verheugd te ontmoeten. Een filmster bijvoorbeeld. Een riddervrouw.

Ze bedenkt niet van tevoren dat haar tekening een secretaresse moet zijn, of een huisvrouw. Dat sluipt er later in. Van de verbinding die de kunstenaar in eerste instantie ervoer toen ze een foto uitkoos om te verwerken, blijft later soms weinig meer over. Het beeld wordt zelfstandig. Het wordt iemand anders. Iemand die Rosemin misschien niet had verwacht, iemand van wie ze nooit had gedacht dat ze zo ooit zou worden.”

We Like Art @ ING House 2012 (foto Maarten Tromp)

De tekeningen van Hendriks zijn kwetsbaar en ook heel direct. De portretten nodigen uit om de vrouw en haar uitstraling te beschrijven. Over eerder werk zeiden we,”dit portret is kwetsbaarder, meer een meisje, maar tegelijk ook ouder, rimpeltjes, nadenkend, starend”. De vrouw in het portret hierboven lijkt te luisteren, ze straalt, kijkt vooruit, is minder streng, staat open en de minimale inkleuring van de lippen, lijkt in het hele gezicht voor kleur te zorgen. Iemand uit onze directe omgeving, iemand die we kennen?

Overzicht We Like Art @ ING House 2012 (foto Maarten Tromp)

UPDATE: Dit werk is helaas inmiddels helemaal uitverkocht

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: