10 Hoogtepunten van de RijksakademieOPEN 2011

De Rijksakademie, de door Koen van Velsen verbouwde kazerne achter het hoge hek aan de Sarphatistraat, gooit komend weekend de poort open. Dat wordt schuifelen, er worden zo’n 7 a 8.000 bezoekers verwacht.

De Rijks is een regelrechte must-see voor de liefhebber, als startpunt, springplank en carrière-versneller kent ze haar weerga niet – ook internationaal staat dit instituut aan de top. Afgelopen jaar op de Frieze Art Fair in Londen waren er 81 kunstenaars actief met de Rijks op hun cv. Geen gekke score.

Nog een voorbeeld. De What’s Up! tentoonstelling in Dordrecht over actuele schilderkunst selecteerde zelfs 17 van de 30 kunstenaars met de Rijks in hun DNA. En dat voor een postdoctorale academie die maar vrij weinig schilders toelaat…

Juist deze week bespreekt de Tweede Kamer de toekomst van de Rijksakademie. Het ziet er somber uit. De staatssecretaris houdt vast aan een totaal van 50 talenten dat ondersteund gaat worden – met een bescheiden budget. Het zou eventueel op de Rijks kunnen maar dan in sterk vermagerde vorm. En de Ateliers en de Jan van Eyk academie mogen dan particuliere financiering vinden of hun deuren sluiten…

We mochten alvast even rondkijken in de 54 ateliers van de deelnemers. Best intiem eigenlijk. Het is toch een soort kunstenaarsgemeenschap waar je even ongegeneerd doorheen mag banjeren. We kozen 10 hoogtepunten, er is echter veel meer te zien. (check ook onze fotoreportage op Facebook).

Michiel Ceulers heeft het prima voor elkaar, een heerlijk atelier met dito schilderijen. Informeel, speels en abstract. Met galeries in Antwerpen, Londen en Zürich lijkt hij al aardig onder de pannen.

Het onderwerp van Alberto de Michele is diefstal. Hij verrast met onder meer een geroofd horloge van Berlusconi en een gestolen marmeren straatnaambord uit Rome. De godin Laverna was de beschermheilige van dieven, rovers en schurken. Lees hier het achtergrondverhaal over de marmeren replica die nu in Rome hangt.

Irina Popova ging met haar camera op zoek naar de gruizige zelfkant van Marokko en legde daar de wurggreep vast die verdovende middelen hebben op jonge mannen met potentieel. Haar foto’s zijn rauw en ijzersterk, en betaalbaar. Spreek haar gerust aan, vanaf € 300,- heb je een mooi werk.

De bommenwerkplaats van Yin-ju Chen was zeer overtuigend. We hadden ook wel wat foto’s willen zien, check haar site.

Femmy Otten viel ons al op bij de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst, nu maakt ze nog meer indruk met haar 3d schilderkunst. Raar, licht, teder, geheimzinnig soms scherend langs de kitch.

Het atelier van Daniel Barroca is een heerlijk universum bomvol associaties. De gevonden zwart-wit foto’s van militairen – off duty – worden voorzien van metalen zichtlijnen of glaasjes oost-indische inkt als associatieve beeldecho.

Thomas Raat is zo’n typisch geval van een kunstenaar die eigenlijk al een hele poos flink succesvol meedraait en waar je een beetje verbaasd over bent hem hier aan te treffen op de Rijks. Wel moet gezegd worden dat hij in zijn werk een sprong heeft genomen. Zijn presentatie met hernomen modernisme heeft internationale allure.

Sanne Rous kwam op We Like Art al 2 keer voorbij (hier en hier), wij zijn fan. Haar nieuwe schilderijtjes in een prettig anti-palet ogen weer stroef en virtuoos tegelijk.

De film The Living Room van Roderick Hietbrink is weergaloos. Het idee is eenvoudig en absurd. Langzaam zien we een eikenboom recht door een woonkamer getrokken worden. De wortels eerst, de kruin als laatste. Het oogt als een vernielingen aanrichtende wraakengel zomaar op een doordeweekse dag op een doodgewone plek.

Gert Jan Kocken maakt de hooggespannen verwachtingen waar en imponeert met 2 nieuwe monumentale kaart-werken van Berlijn. Vooral de gestapelde Russische stafkaarten uit 1945, waar de verovering van Berlijn zichtbaar wordt, geeft naast een historische sensatie ook een visuele opdonder. Als een venijnig creepy soort action- painting met bijbehorend museaal formaat.

Neem ook de tijd voor het werk over de correspondentie over de atoombom. Het is een indringend verslag van een persoonlijk onderzoek naar de rol van wetenschappers bij de totstandkoming van de bom tot en met de kleine aanpassingen in het presidentiële persbericht na het bombardement op Hiroshima.

  • Rijksakademie OPEN 2016 | Sneak Preview

    We kijken er toch elk jaar weer naar uit, de Open studio’s van de residents aan de Rijksakademie. Dit weekend is het weer zover, zo’n 4.000 bezoekers laten zich inspireren en gaan op ontdekkingstocht door het doolhof van de voormalige kazerne. Wij raken nog steeds de weg kwijt, maar ga zeker kijken!

    Lees verder: Rijksakademie OPEN 2016 | Sneak Preview
  • Rijksakademie OPEN 2015 | Sneak Preview

    Ja daar gaan we weer! Elk jaar rond deze tijd is de aftrap voor het spektakel aan de Sarphatistraat. Open studio’s van de residents aan de Rijksakademie. Pers je samen met 7.000 man op zaterdag en zondag door de sluip-door kruip-door gangen van de Rijksakademie.

    Lees verder: Rijksakademie OPEN 2015 | Sneak Preview