Thomas Elshuis – Carousel: Into the Mountains – € 189

Heb je morgen al plannen? In Paradiso is een heel leuk event: de Beurs van Kleine Uitgevers. 120 Uitgevers van vaak bijzondere en bijzonder vormgegeven projecten presenteren hun nieuwste titels. In de kleine en de grote zaal van Paradiso kun je op 4 december van 13.00 tot 17.00 uur terecht.

Wie je daar zeker aan zult treffen is Thomas Elshuis samen met zijn sympathieke uitgever 99 Uitgevers/Publishers toont hij daar zijn wonderschone 4 meter lange leporello (oplage 100). Een leporello is een boek als een harmonica – met een melancholiek geluid in dit geval. Elshuis stelde met 144 diabeelden een nieuw, imaginair berglandschap samen dat zich uitgevouwen laat ‘lezen’ als een spectaculair, meters breed panorama.

Op reis gaan zonder een stap buiten de deur te zetten – dat is de core-business van Elshuis. Imaginaire reizen in samengestelde landschappen. We bespraken zijn werk al eerder, hier en hier. Aan zijn gemanipuleerde fotowerken ligt steeds een bijzonder uitgangspunt ten grondslag: een voortdurende reis door een privé-archief van meer dan twintigduizend dia’s. Elshuis erfde het archief van een overleden familievriend, die tussen 1960 en 1995 zijn talloze reizen over de wereld op kleinbeelddia vastlegde.

Elshuis ontleende de titel Carousel aan de serie Mad Men. Reclameman Don Draper prijst in een pitch voor Kodak de nieuwe diaprojector in magische bewoordingen aan:

It takes us to a place where we ache to go again. It’s not called the wheel; it’s called the carousel. It let’s us travel the way a child travels – around and around, and back home again, to a place where we know we are loved.”

De leporello van Elshuis roept een soortgelijk gevoel op van glinsterende mogelijkheden, een tijdreiziger te kunnen zijn. Er verschijnt een speciale editie bij deze uitgave. 50 Exemplaren van de 100 verschijnen met bovenstaande print, Appear/disappear.

titel: Carousel: Into the Mountains (2010)
techniek: print op barietpapier, oplage 50
afmetingen: 31 x 20 cm
prijs: € 200,-
verkoopinfo: Mail ons als je interesse hebt!