Jasper Hagenaar – aquarellen

Jasper Hagenaar (Tilburg, 1977) is al jaren 1 van de vaste deelnemers aan de tentoonstelling rond de Koninklijke Prijs van de Schilderkunst. Dat moet een vrolijk weerzien zijn met de majesteit tijdens haar jaarlijkse rondje langs de selecteerde schilders. “Zo Jasper, wat heb je dit jaar veur ons gemaakt?”

Hagenaar zijn sober en schraal geschilderde doeken moeten maar eens een keertje in de prijzen vallen volgend jaar. Het kan nog net op z’n 35-ste.

Je begrijpt het – over deze schilder zijn we enthousiast en schreven dan ook al eerder (hier) over hem:

Hagenaar kwam in 2006 van de Rijksakademie in Amsterdam en had in datzelfde jaar al zijn eerste solo bij de Nederlandsche Bank in Amsterdam. Meestal is dat een goed teken; ze maken er bij de kunstcommissie van de DNB een sport van om jonge kunstenaars te scouten en vroeg een solo aan te bieden in de fraaie (en helaas  ietwat hoogdrempelige) expositieruimte op het Westeinde . Ook Tanya Rumpff in Haarlem toonde al snel interesse in het werk van Jasper Hagenaar met als gevolg dat zijn werk nu al in een aantal mooie collecties is opgenomen.  En terecht, zijn werk is mooi karig en raadselachtig. Beelden zwanger van een prettig soort onheil en referenties naar film en geschiedenis.

Hagenaar schildert vitrines met uniformen, dioarama’s (Dawn of Man) en gevonden artefacten van de klassieke wereld.  Maar ook Batman die zich in de jungle ontfermt over een slachtoffer. Wat opvalt is dat de schilderijen heel open zijn geschilderd, minder zwaar dan eerder werk en vol licht.

Galerie 10 organiseerde onlangs een solo met nieuw werk van Hagenaar en vroeg Robbert Roos (de chef van Kunsthal KAdE in Amersfoort) een tekst te schijven over het werk. “De ultieme verleiding van schilderkunst is het vermogen om een zelfstandige werkelijkheid vorm te geven. En Jasper Hagenaar maakt daar gretig gebruik van.” Onder meer door het bouwen van 3D maquettes die hij met een losse toets op een zuigende ondergrond in 2D schildert. Het resultaat: aardkleurige taferelen in vreemde diorama’s die nog een poos nazinderen.

Losser, vlugger en minstens zo poëtisch zijn z’n aquarellen met acrylverf. Heerlijk werk dat zeer goed te betalen is. Mail ons als je een overzicht wil van beschikbare aquarellen.