Maarten Tromp – Girls in white dresses (2010)

Eind oktober 1936 vertrokken drie bergbeklimmers onder leiding van Anton Colijn vanuit Aika in Nederlands Nieuw-Guinea (tegenwoordig Papua, Indonesië). Het was het begin van de Carstensz-expeditie, met als doel de hoogste top van het Carstenszgebergte te beklimmen. De groep zou bijna 2 maanden onderweg zijn 'naar de eeuwige sneeuw van tropisch Nederland'.


In navolging van zijn overgrootvader Colijn reisde Maarten Tromp (1980) naar Papua, één van de laatste gebieden op aarde waar nog steeds plekken zijn en volkeren leven die nauwelijks door westerlingen zijn bezocht. Maar ook een gebied waar de oude wereld overhoop ligt met invloeden van de moderne tijd en mensen in zo’n 100 jaar de sprong van het stenen tijdperk naar het heden hebben moeten maken.

Maarten Tromp studeerde in 2005 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en won in 2009 de tweede prijs van de Bouw in Beeldprijs in het Cobra Museum. Ook kun je zijn sterke foto’s gezien hebben op onze We Like 6% protesttentoonstelling bij Nieuw Dakota. Tromp verdiende volgens de Volkskrant 4 sterren met zijn fotoboek over de Indische Buurt in Amsterdam. Over de De buurman, z’n ex en de eigenaar van de wasserette:

“..het fotoboek waarmee de jonge fotograaf Maarten Tromp (1980) in een klap een klassieker op de wereld schopt..
..Juist de manier waarop hij het gevoel van ongerustheid combineert met het poëtische straatleven maakt zijn boek tot een monumentaal document van het grotestadsleven aan het begin van de 21e eeuw.”

Foto © Maarten Tromp

Met de opbrengst van de verkoop van deze  editie wordt een nieuw project van Maarten Tromp gefinancierd. We zien een teder duo ‘Girls in white dresses‘, twee meisjes in witte jurken bij een groot doopfeest van de katholieke kerk. Heel sympathiek zo’n manier om bij te dragen aan het werk van een kunstenaar.

  • Maarten Tromp

    Girls in white dresses (2010)
    € 650,-