Hellen van Meene – The Secret Lives of Girls (2012)

Eindelijk weer eens de gelegenheid om in Nederland een solotentoonstelling te zien van Hellen van Meene (1972, Alkmaar). Met volop tentoonstellingen in New York en momenteel in Tokio komt Nederland er wat bekaaid vanaf de laatste jaren. Gelukkig is daar nu een de tentoonstelling Dogs and Girls in de kunstruimte van De Nederlandsche Bank in Amsterdam - een ruim overzicht van meisjes- en hondenportretten. In 2015 krijgt ze een solo in het Fotografiemuseum in Den Haag.

Eind jaren negentig, begin 2000 werd Hellen van Meene wereldberoemd met haar portretten. Ze wordt als een van de belangrijkste fotografen van dit moment gezien. Alle vooraanstaande musea in de wereld hebben werk van haar in hun collectie (Guggenheim, Stedelijk Museum, MOCA Los Angeles, Victoria en Albert museum etc). In 2006 was er een mooi overzicht van haar werk in Huis Marseille in Amsterdam. Ze wordt in Londen vertegenwoordigd door galerie Sadie Coles en in New York door galerie Yancey Richardson.

Hellen van Meene Secret Lives 2

We vragen je speciale belangstelling voor een nieuwe betaalbare editie. Eerder toonden we ons op WLA al enthousiast over Tout va disparaitre, Saint-Petersbourg uit 2008. Een mooi frêle portret van een tenger meisje in een armoedig keukentje.

Hellen van Meene Secret Lives 3

Nu is er een box met 5 foto’s van 5 jonge Amerikaanse filmactrices: The Secret Lives Of Girls. We zien: Gabourey Sidibe, Carey Mulligan, Emily Blunt, Saoirse Ronan en Abby Cornish. In opdracht van The New York Times maakte Hellen naar aanleiding van de Oscarnominaties in 2010 onvergetelijke beelden van deze jonge op doorbreken staande vrouwen. Losgezongen van de spotlights van Hollywood, met de blik naar binnen gericht. Check de slideshow van The New York Times  hier.

Abby-australain-girl-dust-free-2

Ook de locatiescout verdient overigens een groot compliment! Wat een heerlijke gare vloerbedekkingen en interieurs. You came a long way Baby. En bedenk dat Van Meene alles ensceneert. De belangrijkste props zijn hier de stoelen, maar ook de belichting en het kleurenpalet zijn volledig uitgedacht en kloppend gemaakt.

4-Hellen-van-Meene-Atelier

titel: The Secret Lives of Girls (2012)
techniek: 5 foto’s, C-Prints in een zwarte box, oplage 25
afmetingen: blad: 30,5 x 24 cm, beeld: 23 x 23 cm
prijs: € 1.800 (verzendkosten € 50) NB LAATSTE EXEMPLAREN
verkoopinfo: zie onze shop
  • Hellen van Meene

    #0474, limited edition (2020)
    € 995,-

  • Hellen van Meene

    Yellow, drieluik (2013)
    € 600,-