Arno Nollen – Untitled (2012)

Het werk van Arno Nollen (Ede, 1964) is nu te zien in Zwitserland bij galerie Bernhard Bisschof en hij heeft in mei een solo bij galerie Annet Gelink in Amsterdam.

“Nollen is een moeilijk te plaatsen kunstenaar. Is hij fotograaf ? Verhalenverteller? Filmer? Onze eerste echte kennismaking met zijn werk was zijn indrukwekkende solo in de Hallen in Haarlem: Foto’s van meisjes en jonge vrouwen (video). De grote los in de ruimte hangende foto’s zorgden voor een intieme en overrompelende ervaring.”

De portretten van Nollen van jonge vrouwen bezorgen de kijker een ambivalent gevoel, de blik van zijn modellen is vaak de blik van een kwetsbare muze. Nollen streeft naar een confronterende manier van fotograferen, up-close – pal in de comfort-zone van zijn modellen zo lijkt het. Dit en de alledaags onopgesmukte kleding en kapsels vergroten de directheid van het beeld en de kwetsbaarheid van de geportretteerde en tonen soms juist een verontwaardigd soort weerbaarheid. Deze compromisloos onderzoekende houding legt een mix van emoties bloot die we niet snel terugzien in de meer gangbare portretfotografie.

Nollen maakt gebruik van herhaling, verschillende beelden van een fotosessie presenteert hij als reeks in een tentoonstelling, novelle of boek. Zo ga je letten op verschillen en overeenkomsten. Kleine verschillen kunnen bij de kijker dan al heel verschillende sensaties oproepen en versterken: fascinatie, opwinding, vertedering, afkeuring en onbehagen.

Heel mooi dat we hier een serie kleine werken kunnen laten zien, heel fijn geprijsd bovendien.

 

titel: Untitled (serie 2, alledaags portret, herdefinitie van horta), 2012
techniek: fotoprint op barietpapier, oplage 5
afmetingen: 18 x 12 cm (beeld)
prijs: Informeer bij ons naar de beschikbaarheid van foto’s van Arno Nollen
verkoopinfo: Link