Een uitgesneden en ingekleurde editie van Dieuwke Spaans

Een unieke editie van Dieuwke Spaans! Hier worden we echt blij van. Al eerder schreven we over haar werk, zie hier. Dit werk in oplage is door de kunstenaar met de hand gesneden en elk exemplaar is beschilderd: kleine toevoegingen zoals de oogjes van de vogels.

Vorig jaar zagen we het werk van Spaans sinds lange tijd weer in een solotentoonstelling. Indrukwekkende taferelen, oorlogsbeelden in donkere kleuren met daaromheen een krans van felgekleurde vogels en bloemen. De collages met geschilderde onderdelen, zijn samengesteld uit beelden uit tijdschriften, kranten en boeken, die de kunstenaar opspeurt op boekenmarkten en in kringloopwinkels.

We Like Art @ ING House 2012 met onder andere de editie Stille

Met allerlei afbeeldingen uit verschillende tijden en oorlogen ontstaat langzaam – soms werkt ze maanden aan een werk – een nieuwe horizon. In een interview noemt Spaans zichzelf eerder een manipulator dan een schepper: ‘Want ik werk met bestaand beeldmateriaal. Elke beeld bestaat al en is geschiedenis. Ik knip, zet de beelden bij elkaar in nieuwe combinaties en zo rangschik ik opnieuw de werkelijkheid, de bestaande geschiedenis tot nieuwe geschiedenissen.’

De editie Stille bij een liefhebber thuis aan de wand.

Vervreemdende werken, wanorde en heftigheid in combinatie met een fleurige schoonheid die je als kijker in eerste instantie tegemoet komt. De titel van haar solotentoonstelling, Entanglements, ‘waarschuwde’ er al voor dat je verstrikt zal raken in haar beeldende speculaties over “onderlinge relaties, tijd, geschiedenis, schoonheid, rituelen, metaforen en symbolen, waarin geen vast standpunt te herkennen is”.

Wow, wat een bijzonder werk, nu dus voor deze fijne prijs (inclusief een mooie lijst). Deze editie is gemaakt in opdracht van de AMC Kunststichting voor de serie de menselijke gedaante.

Detail van Stille

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: