Popel Coumou – Zonder titel, 2011

Vandaag een buitenkansje voor de snelle beslisser. De laatste 2 exemplaren uit een editie van 20 van deze poëtische foto op aluminium van Popel Coumou (1978, Velsen). Coumou (reeds hier besproken met een ander juweeltje) financiert haar eerste fotoboek met de verkoop van bovenstaande foto. Je draagt door de aankoop dus direct bij aan een fraaie uitgave waar ook nog eens als dank voor je steun je naam in zal worden opgenomen. Weer zo’n supersymphatiek staaltje antieke crowdfunding.

Het boek, een co-productie van galerie TORCH en Van Zoetendaals Publishers, verschijnt eind mei 2012 bij haar tentoonstelling bij TORCH in Amsterdam. Waar je dan bij de speciale preview te gast zult zijn, toe maar!

We halen even onze eigen bespreking aan van maart 2011:

Popel Coumou maakt schetsen en daarna een tweedimensionale A4 maquette of je zou het een collage kunnen noemen. Een collage van vooral verschillende lagen papier op elkaar. De vellen papier snijdt ze in perspectief, een venster uit de ene foto, krijgt een uitzicht uit een ander beeld en daarop een bed van een dun laagje klei.

De collage wordt belicht van achter, vervolgens fotografeert ze de ‘kijkdoos’ met een kleinbeeldcamera. De camera heeft ze nodig om het licht vast te leggen, zodat je denkt dat het echt is. Ook worden de beelden analoog afgedrukt (bij AAP-lab), ook dat proces helemaal handmatig en in-control.

Deze manier van collages maken ondersteunt haar in het sturen van de kijkrichting en zo kan ze de grafische vormen van de ruimtes naar haar eigen hand zetten. Echt handwerk, zegt Coumou zelf, de uitgeschoten snij-lijntjes in het papier benadrukken dit en zorgen voor een extra gelaagdheid in het beeld.

Nieuw in haar werk is het toepassen van projecties. We zijn heel benieuwd naar haar aanstaande solo in juni. Coumou was al te zien in een hele rits tentoonstellingen en prijkte al op de wanden van FOAM en Huis Marseille. Kortom, goeie deal – een superwerk dit schommeltje! Stuur ons snel een mailtje. Inmiddels hebben zich al enige liefhebbers gemeld en is deze editie uitverkocht.

  • Popel Coumou

    Untitled (2010)
    € 1950,-

  • Popel Coumou

    Untitled (2012)
    € 4100,-