Berndnaut Smilde – Nimbus I, 2010

Het is natuurlijk de droom van veel kunstenaars: opgemerkt en aangekocht worden door de Britse kunstverzamelaar Saatchi. Deze invloedrijke speler in de internationale kunstwereld lanceerde al heel wat carrières. Het overkwam Berndnaut Smilde (Groningen, 1978).

Nog maar 2 maanden geleden maakte hij een werk op locatie in de kunstinstelling Hotel MariaKapel in Hoorn, en nu hangt hij met dit werk in de internationale supertentoonstelling Out of Focus in de Saatchi Gallery (van 25 april tot 22 juli in Londen). Bepaald geen slecht gezelschap daar met Matthew Day Jackson, Olaf Breuning, Mitch Epstein, Mat Collishaw… en ga zo maar door.

Het bewuste werk van Smilde, Nimbus II is een foto van een dreigende goudgerande wolk in een ruimte. Een ongrijpbare kortdurende ‘sculptuur’ vastgelegd als monumentale gebeurtenis. In de MariaKapel manipuleerde hij de vochtigheidsgraad en temperatuur van de Kapel zodanig, dat een rookwolk voor een kort ogenblik bleef hangen. Dit moment, dat hij zelf Cumulus noemde, legde hij vast in samenwerking met fotograaf Cassander Eeftinck van Schattenkerk.

Het bouwen van de set en het testen van de rookmachine met het vocht, het experimenteren met het aanlichten van de tijdelijke wolk, het nam allemaal behoorlijk wat tijd in beslag. Dat het resultaat dan 1 foto is, als een gedocumenteerde gebeurtenis die daar op die specifieke locatie voor een moment was, is een mooi en sterk idee. Een romantisch en raadselachtig beeld dat gaat over ongrijpbaarheid en over wolken in oude schilderkunst als van Ruisdael.

Nadat dat dit werk op het net verscheen, werd het een regelrechte hit op allerlei internationale blogs en kwam het onder de aandacht van Saatchi. Check hier een video met een remake op locatie in Hoorn. En hier bij de collega’s van 5 uur…!!! een fotoverslag van de opening in Londen.

Smilde maakte de eerste versie van zijn wolk op zaal, Nimbus I, al in 2010 bij Probe in Arnhem. Deze projectruimte, een geweldig initiatief van Suze May Sho, is een wel heel bijzondere tentoonstellingsplek. Met wanden niet hoger dan 1,10 cm en een oppervlak van 6 m2 een ideale plek om te experimenteren. Alle variabelen van de miniatuurruimte zijn flexibel en naar behoefte te manipuleren. Op bezoek gaan kan alleen via het net. Gaat dat zien.

Berndnaut Smilde vertelt over zijn Nimbus I:

I imagined walking into a museum hall with just empty walls. The place even looked deserted. On the one hand I wanted to create an ominous situation. You could see the cloud as a sign of misfortune. You could also read it as an element out of the Dutch landscape paintings in a physical form in a classical museum hall. At the same time I wanted to make (for once) a very clear image, an almost cliché and cartoon like visualisation of having bad luck: “Indeed, there nothing here and bullocks, it’s starting to rain!”

Er is nog 1 editie beschikbaar van dit heerlijke werk. Helaas is de laatste foto inmiddels verkocht. Wel tippen we de Nimbus-editie die Smilde speciaal voor de Saatchi Gallery maakte, kleiner en in een oplage 100 – maar wel voor een sympathieke £150.00. Update: de Saatchi editie is ook uitverkocht.

titel: Nimbus I, 2010
techniek: Lambda print op dibond
afmetingen: 75 x 112 cm
prijs: uitverkocht
verkoopinfo: We Like Art