Special Guests bij de Open Tuinen Dagen: Heringa/Van Kalsbeek

Het kan je haast niet ontgaan zijn, het vermaarde kunstenaarsduo Heringa / Van Kalsbeek (1966, 1962) is prominent aanwezig bij onze show komend weekend tijdens de Open Tuinen Dagen. ‘Hokusai’ - een grillig bronzen beeld op locatie in de tuin van Kerkstraat 67 siert onze uitnodiging/flyer van de Open Tuinen Dagen. We tonen straks maar liefst 4 bronzen, een kunstharsbeeld op een steel en drie sliertende rorschach werken op papier.

Vorig jaar maakten Hering/Van Kalsbeek eigenhandig een weergaloze presentatie in de hal van een voormalige suikerfabriek in Halfweg. Run Silent heette de tentoonstelling met een flink aantal organische bronzen beelden op sokkels verspreid over de fabrieksvloer. Een sterk staaltje ondernemerschap. Het duo organiseerde van A tot B de hele show. Een dappere investering in deze onzekere tijden. Het was een groot succes met veel bezoekers en dito verkopen.

Na een lange periode van werken met kunsthars maakten ze de afgelopen tijd een aantal sierlijk grillige bronzen. Onzekerheid, toeval en onvoorspelbaarheid speelden weer een grote rol bij het wordingsproces. De beelden die in de tuin te zien zijn komend weekend zijn net nieuw. Heel toepasselijk heet 1 van de beelden ‘Weapon of choice’, naar de clip van Fatboy Slim met de glij- en zweefdansende Christopher Walken. Zelden zie je zo’n swingende twist in brons.

We schreven hier al eerder over dit duo: “Heringa/Van Kalsbeek experimenteren virtuoos met materialen als keramiek, porselein, kunsthars, nylondraad en veren in hun sculpturen. Hun zintuiglijke, kleurrijke, barokke beelden knallen in de ruimte. Het vloeit en stroomt en stolt op een manier die ook de kunstenaars zelf verrast. Ze benadrukken graag dat het toeval weliswaar zijn gang kan gaan, ze houden echter zelf wel de regie (‘controlled accidents’).  Op stalen frames of gefiguurzaagde houten staketsels worden steeds partijen en sijpelende lagen toegevoegd. Tot er een soort uitzinnige organische koralen, paradijsvogels, aliens ontstaan. Uitzinnig en gek genoeg ook heel precies en soeverein.”

 

Hokusai (2010), 42 x 37 x 49 cm, brons

 

  • Heringa / Van Kalsbeek

    Zonder titel (2010)
    Uitverkocht

  • Nieuwe ‘Rorschach’ werken van Heringa/Van Kalsbeek

    Fijn om weer op bezoek te zijn geweest bij Heringa/Van Kalsbeek in Amsterdam. In hun huis en ‘showroom’ zagen we de allerlaatste tweedimensionele ‘rorschach’ werken. Maar ook bekeken we de laatst afgemaakte 3D hangende sculpturen, die momenteel als kleurige kadavers een wedstrijd moeten aangaan met een ander indrukwekkend sculptuur. Namelijk een beeld uit de ‘tribal art’ collectie van Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek. Prachtig uitgelicht tegen een zwarte achtergrond bewegen de beelden heel langzaam in een zuchtje wind dat binnenkomt.

    Lees verder: Nieuwe ‘Rorschach’ werken van Heringa/Van Kalsbeek