Erik van Lieshout – Belgenmop, 2012

Erik van Lieshout (Deurne, 1968) heeft patent op het soort vuige vrolijk onaangepaste werken zoals deze ‘Belgenmop’. Je kon onlangs dergelijke smoezelige houtskooltekeningen - al of niet met nonchalant toegevoegd tape - zien bij de stand van galerie Annet Gelink op Amsterdam Drawing.

En nu in de openingsshow van het Stedelijk heeft Van Lieshout een eigen zaaltje met zijn serie schetsen over Pim Fortuyn. Het is allemaal eigenaardig lomp en virtuoos tegelijk: die slonzige stijl met veel cartoon-bloot in een schoolagenda-idioom. En aanstekelijk is het zeker, het is zo’n beetje de enige humoristische noot in het heropende Stedelijk.

Fortuyn wordt in 30 ruwe schetsen getackeld als een incorrecte (machts)geile populist, net als Van Lieshout zelf? Hilarisch, belachelijk makend, ontsporend als een visuele Geen Stijl filippica, maar ook – gek genoeg – heel betrokken. Check hier de afbeelding van het werk en de collectieomschrijving van het Stedelijk zelf.

Erik van Lieshout kwam op ons blog aan een aantal keren voorbij (hier en hier), nu tonen we graag deze grote druk met opplakoogjes. Hard-core Van Lieshout wat ons betreft. Lekker melig ook, en … supergoed geprijsd.

Omdat we het niet kunnen laten, check svp dit fantastisch stuiterende videoportret van filmmaker Pieter Verhoeff uit de reeks Hollandse Meesters. “Dit is een enorm kut-project…”

 

  • Proostende cannabis-hooligans van Erik van Lieshout

    Onlangs bespraken we een wel heel erg mooi geprijsde editie van Erik van Lieshout en tjonge dat hebben we geweten. Het regende mailtjes van liefhebbers! Nu tonen we niet graag werk van dezelfde kunstenaar in korte tijd maar deze kans konden we niet laten liggen. Als betaalbare editie is deze vrolijk anarchistische Van Lieshout al opgenomen in menig grote collectie. En terecht, welke andere kunstenaar komt er weg met het baldadig vertoon van zulke coole cannabis-kelder hobbyisten? Proost!

    Lees verder: Proostende cannabis-hooligans van Erik van Lieshout