Hinke Schreuders – I pray thee / Ask no questions (1) en (2) – € 800

Wat krijgen we altijd veel reacties en aanvragen op het werk van Hinke Schreuders! We lieten haar werk al eerder on- en offline zien, lees en zie hier bijvoorbeeld. Haar unieke werken, met naald en draad gemaakt en bewerkt, zijn door het arbeidsintensieve proces niet (en gelukkig maar :-)) in overvloede. Dus wij zijn heel blij dat we nu twee prachtige werkjes in oplage van Hinke Schreuders kunnen laten zien.

Op onze laatste wall, die in onze Eindejaarsshow in The Guesthouse bij Vous Etes Ici ‘staat’, en deze week ook online zal gaan op www.welikeartwalls.nl , kun je de twee juweeltjes zien. In dezelfde maat als het originele werk van de kunstenaar en helemaal geborduurd in kruissteek, zie je twee versies van vrouwen in slaaphouding. Zo puur en minimalistisch, terug naar de kern van haar werk. Een naad op het schildersdoek, losse draden en een schaduwachtig vlekje bepalen de ruimte van de figuren.

Eerder schreven we al dat het werk van Schreuders opvalt door een rare fijnzinnigheid. Met naald en draad verkent Schreuders sinds 2002 vrouwelijke rolmodellen, vermeende onschuld en vrouwelijk zelfbewustzijn. Baptized in cum waren de vrouwenportretjes uit haar eerste serie Faces in een precieze mix van opgewekt handwerk, decoratie en de geur van bevlekte lakens. Ook in latere series werken is er die verwarrende dubbelzinnige seksuele ondertoon waarin beschikbare modellen uit beduimelde boekjes prima samengaan met traditionele kruissteekjes en gepixelde borduurpatronen. Mooi zijn ook de referenties aan de merklappen, zoals die in de Victoriaanse tijd gemaakt werden door jonge dames, als proeve van kunnen voor hun toekomstige rol als echtgenote.

Deze nieuwe werken zijn ontstaan in de meest recente Call it Sleep-serie van Hinke Schreuders. De titel ontleent aan de gelijknamige roman uit 1934 van Henry Roth. Mooi is dat Hinke een dummy van dit boek als schetsboek gebruikte bij het tot stand komen van de beelden in deze nieuwe serie.

I pray thee / Ask no questions (1) (2012)| 33 x 25 x 5,5 cm | garen op doek, oplage 10 (2 A.P.’s) |  € 800 | hier bestellen

Deze stille zwart-witte figuren zijn beiden in oplage 10 gemaakt. De uitvoering heeft de kunstenaar in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg gedaan. Sjonge, bijzonder hoor, zo’n enorm kenniscentrum rondom textiel, garens en weeftechnieken in Nederland! Spectaculaire resultaten uit dat TextielLab. En nu weer eens bij de totstandkoming van zo’n uniek kunstwerk in editie.

Kom kijken naar deze en nog veel meer fantastische werken tijdens de Kerstborrel die wij samen met Vous Etes Ici organiseren op zondag 23 december om 15.00 uur. Afhankelijk van hoe druk het gaat worden is er voor iedereen (en anders verloten we) een heel fijn en inspirerend kerstpakket! Als dank voor het op de voet volgen van ons blog en andere activiteiten…

[portfolio_slideshow navpos=disabled]

titel: I pray thee / Ask no questions (2) (2012)
techniek: Garen op doek, oplage 10 (+ 2 A.P.’s)
afmetingen: 33 x 25 x 5,5 cm
prijs: € 800
verkoopinfo: We Like Art Works
kunstkoop: Nee