Een nieuwe Wall met Jan van der Ploeg @ OBJECT Rotterdam

Wat een visuele power, we zijn heel blij met de Wall die Jan van der Ploeg (1959, Amsterdam) speciaal maakte voor onze deelname aan OBJECT Rotterdam. Op een behang van speciale off-set posters hangen 5 schilderijen te zinderen. Speels en streng tegelijk.

Jan-van-der-Ploeg-wall-2013 De loeistrakke geometrische werken willen maar 1 ding: bekeken worden en zich als klassiekers in je achterhoofd nestelen.

We zijn al een poos weg van het werk van Jan van der Ploeg eerder bespraken we een zeefdruk in knalkleuren die helaas al weer een poos uitverkocht is. Van der Ploeg heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van wandschilderingen. In talloze museale tentoonstellingen of permanent als een kloeke ingreep in een architectonische ruimte. Zijn werk herken je onmiddellijk en alleen al die herkenning stemt altijd tot een prettig soort vrolijkheid. De visuele dreun blijft je op een heldere manier bij. Het is alsof de virtuoze afgewogen grote gebaren van de schilder niet bedacht en uitgevoerd zijn, maar al bestonden en alleen maar onthuld.

Jan van der Ploeg heeft inmiddels zo’n honderden muurschilderingen op zijn naam staan. Deze zijn over de hele wereld verspreid. Sinds 1997 is zijn werk gebaseerd op slechts 1 teken of logo, net hoe je het wilt zien, zoals bijvoorbeeld de ‘grip’. Het handvat van een kartonnen verhuisdoos geeft hem alle mogelijkheden om te schilderen wat hij wil. Het geeft hem letterlijk grip op het schilderen, hij abstraheert en reduceert de vorm, rekt het uit of neemt een detail, hij kan er alle kanten mee op.

De kunstenaar kan in de schilderstraditie geplaatst worden van De Stijl, Piet Mondriaan (abstractie in een strenge systematiek) en het (Amerikaans) Minimalisme (Ellsworth Kelly). Maar ook de straatcultuur met zijn tags en graffiti’s schept een kader ten opzichte van zijn werk.

Zijn muurschilderingen gaan altijd een dialoog aan met het gebouw zelf, vorm en verhoudingen worden door de kunstenaar van te voren helemaal berekend en uitgedacht. Ramen, deuren, trappen spelen een belangrijke rol in de kunstwerken en gaan op in de schildering. De combinatie van deze factoren zorgt voor een driedimensionale werking, die een bijzonder en indrukwekkend sculpturaal effect teweeg brengt.

Genoeg gesproken! Kijk snel op www.welikeartwalls.nl voor de allernieuwste mouse-over Wall. En kom hem dan in real life bekijken in Rotterdam. OBJECT Rotterdam is open van donderdag tot en met zondag, superleuk als je langs komt!

OBJECT Rotterdam – Nai – Museumpark 25
7 februari 10:00 – 18:00 uur
8 februari 10:00 – 21:00 uur
9, 10 februari   11:00 – 18:00 uur
  • Hard-edge zeefdrukken van Jan van der Ploeg

    De visuele power van Jan van der Ploeg (1959, Amsterdam) knalt je tegemoet. We hebben zijn werk hier op het blog al eerder besproken, ook maakte hij voor ons 3 jaar geleden een fraaie Wall met 5 schilderijen op OBJECT Rotterdam.

    Lees verder: Hard-edge zeefdrukken van Jan van der Ploeg
  • Jan van der Ploeg over monumentale ingrepen en hard edge schilderen op klein formaat

    Jan van der Ploeg heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van wandschilderingen. In talloze museale tentoonstellingen of permanent als een kloeke ingreep in een architectonische ruimte. Zijn werk herken je onmiddellijk en alleen al die herkenning stemt altijd tot een prettig soort vrolijkheid. De visuele dreun blijft je op een heldere manier bij. Het is alsof de virtuoze afgewogen grote gebaren van de schilder niet bedacht en uitgevoerd zijn, maar al bestonden en alleen maar onthuld.

    Lees verder: Jan van der Ploeg over monumentale ingrepen en hard edge schilderen op klein formaat