Preview WLA @ Bijenkorf – Ann Pettersson – Mirror – € 660

Ann-Pettersson-Mirror

Ann Pettersson | Mirror, 2012 | 30 x 40 cm | print op aluminium met UV beschermfolie | oplage 10 | € 660. Van 10 april tot 5 mei exclusief te zien bij We Like Art @ de Bijenkorf en in dezelfde periode in de webwinkel van de Bijenkorf.

De dromerige beelden op de foto’s van Ann Pettersson (Stockholm, 1965) zijn het resultaat van een bijzonder proces. De werkelijkheid vindt de fotograaf niet interessant, die gebruikt ze alleen om haar idee vast te leggen. Met onder andere een oude Yashica, een analoge camera uit de jaren zestig, draait ze het rolletje steeds handmatig door waardoor ze over hetzelfde negatief heen kan schieten. Met als gevolg dat ze soms dagen met een onaf beeld in haar camera rondloopt, op zoek naar dat ene shot waarmee het negatief het gewenste totaalbeeld oplevert. Haar foto’s bieden een glimp van een andere wereld vol van zacht licht en de oerkracht van de natuur.

Pettersson: “Ik maak al jaren op één en hetzelfde negatief meerdere opnames. Ik herinner me steeds de voorgaande opname om de volgende te kunnen maken. Ik digitaliseer deze tegenwoordig en integreer ze met digitale opnames. Een fotografische synthese van analoge en digitale technieken ontstaat, die de afzonderlijke, aanwendbare eigenschappen in ieder onderscheiden procedé biedt. In mijn werk is het beslissende fotografische moment vervangen door een reeks registraties. In lagen van beelden toon ik de tijdspanne tussen de verschillende opnames, alsook mijn – in de nabewerking – herinneringen ervan.