(Pre)view WLA @ Bijenkorf – May Heek – (Pigeons) Diptych Colombidae – € 750

MayHeek1

May Heek | (Pigeons) Diptych Colombidae, 2011 | ultrachrome print op fine art papier in lijsten | oplage 15 | per deel 26 x 21 cm | € 750. Van 10 april tot 5 mei exclusief te zien bij We Like Art @ de Bijenkorf

May Heek (1984, Apeldoorn) neemt je mee naar plaatsen en personen. Alsof je ergens loopt en opeens is je oog gevangen door een eigenaardig karakter, een intrigerende plek of een schimmige situatie. Even blijf je hangen, verrast, onderzoekend, nieuwsgierig vooral. Zelf zegt ze hierover: … net als een vlek op je kleding, die er opeens is.”

In haar serie foto’s met de titel Color and Transition Samples heeft zij onderzoek gedaan naar de subtiliteit van kleurschakeringen en grijstonen. Een belangrijke uitkomst hiervan is eigenlijk de serie Colombidae, waarvan het tweeluik hierboven een voorbeeld is. De overgang van kleurgradaties in het alledaagse, in onopvallende situaties, trekt Heek’s belangstelling. Dit kan de schemering zijn, licht – donker, maar dus ook de verrassende kleurschakeringen bij de doodgewone duif. Door een uitsnede van die kleurgradaties te nemen, is het onduidelijk waar je naar kijkt. Heek schotelt de kijker een prachtige kleurstaal voor, met overgangen van grijs, bruin, groen, violet naar diepzwart. May Heek koos de duif als symbool voor diversiteit, alle duiven lijken op elkaar, maar als je op ze inzoomt zijn ze allemaal anders. In een palet van grijzen en metallic ontmoeten het stadse, abstracte en de esthetiek elkaar.

In 2007 studeerde May Heek Cum Laude af (met andere interessante kunstenaars waaronder Levi van Veluw) in de richting Autonoom aan de ArtEZ Hoge School voor de Kunsten in Arnhem. In de zomer van 2007 won Heek de International Talent Support “Photo Global Award”. Zij exposeerde haar werk voor deze gelegenheid in Trieste (Italië) en kreeg de mogelijkheid om met een beurs naar New York te gaan, waar zij studeerde aan de eenjarige ‘artist in residency’ van the School of Visual Arts. In augustus gaat de kunstenaar in Londen studeren, waar ze is aangenomen aan het prestigieuze Slade School of Fine Arts, onderdeel van het University College.

Bekijk het werk in de webwinkel van de Bijenkorf.

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: