Maarten Tromp – stadsbeelden in gruizige zwart-witten

Maarten Tromp (1980) studeerde in 2005 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en won in 2009 de tweede prijs van de Bouw in Beeldprijs in het Cobra Museum met de serie Groups, 10 stadsbeelden in gruizige zwart-witten.

Foto © Maarten Tromp

Maarten Tromp, Groups 10 (2009), barietprint, oplage 7, 45 x 57 cm.

Over het werk van Maarten Tromp zei de zwaar kaliber jury (met onder meer de fotografen Rineke Dijkstra en Dana Lixenberg): “vernieuwend, je krijgt het gevoel van de energie van de groep”. De jury noemde Tromp zelf een “absoluut talent dat eenmaal ‘uitgerijpt’ bijtende beelden zal laten zien”. Tromp heeft groepen in de openbare ruimte gefotografeerd. Hoe verhouden mensen zich ten opzichte van elkaar in verschillende groepen en omgevingen?

Heel tof dat we een pareltje uit deze serie kunnen laten zien bij de Bijenkorf. Deze 3 uitgaande meiden in het Amsterdamse uitgaansleven laten zich bekijken door de fotograaf en kiezen elk een andere blik voor de camera. En wie is die man die buiten de lichtbundel valt, een passant of begeleider – en wat betekent zijn blik? Ed van der Elsken zou er zijn vingers bij aflikken. Klik voor een groter beeld vooral even op de foto.

Tromp verdiende volgens de Volkskrant 4 sterren met zijn eerste fotoproject en boek over de Indische Buurt in Amsterdam. Over de “De buurman, z’n ex en de eigenaar van de wasserette“:

“ …het fotoboek waarmee de jonge fotograaf Maarten Tromp in een klap een klassieker op de wereld schopt… Juist de manier waarop hij het gevoel van ongerustheid combineert met het poëtische straatleven maakt zijn boek tot een monumentaal document van het grotestadsleven aan het begin van de 21e eeuw.”

Maarten Tromp kwam al eerder voorbij met sterk werk op We Like Art. We bespraken een poosje geleden zijn meest recente project waarvoor de fotograaf is afgereisd naar Papua Nieuw Guinea in het voetspoor van zijn overgrootvader Anton Colijn. Lees hier meer. We zijn benieuwd naar het resultaat – de fotograaf is net terug.

  • Maarten Tromp

    Girls in white dresses (2010)
    € 650,-

  • Maarten Tromp – Girls in white dresses (2010)

    Eind oktober 1936 vertrokken drie bergbeklimmers onder leiding van Anton Colijn vanuit Aika in Nederlands Nieuw-Guinea (tegenwoordig Papua, Indonesië). Het was het begin van de Carstensz-expeditie, met als doel de hoogste top van het Carstenszgebergte te beklimmen. De groep zou bijna 2 maanden onderweg zijn 'naar de eeuwige sneeuw van tropisch Nederland'.

    Lees verder: Maarten Tromp – Girls in white dresses (2010)