(Pre)view WLA @ Bijenkorf – Mariken Wessels – Keepsake/monument– € 1150

Mariken-Wessels

Mariken Wessels, Keepsake/monument (2011), 70 x 50 cm, print op Hahnemuhle 190 grams fine art paper, oplage 5, ingelijst, € 1.150. Van 10 april tot 19 mei exclusief te zien bij We Like Art @ de Bijenkorf.

In de fotoserie Keepsake van Mariken Wessels gaat de kunstenaar in op de terugkerende en opvallende trend om actief en tastbaar te gedenken in de openbare ruimte. Bij een daad van geweld met te betreuren verliezen, zoekt men een plek voor bezinning, voor bloemen, kaarsjes en knuffels. Het lijkt een international volksritueel te zijn geworden. Gevoelens van onmacht, woede over onrecht vinden zo een uitweg lijkt het.

Afgelopen jaar liet Wessels bij onze show tijdens de Open Tuinen Dagen, bij ING House en bij de Mondriaan Fonds tentoonstelling  tijdens Art Rotterdam de sculptuur Keepsake (2011) zien. Een stapeling van 16 lichtboxen met bloemenprints, in totaal zo’n 3.70 meter hoog, en 2 meter breed en diep. Heel indrukwekkend, hier zie je een impressie.

Wessels gebruikte hiervoor oude, gevonden foto’s van bloemen, die ze met de hand bewerkte en opnieuw fotografeerde verwerkt in deze installatie. Wessels geeft de bloemen, die na het afsnijden natuurlijk al afsterven een tweede leven, de oude foto’s krijgen een nieuwe laag en een nieuwe betekenis.

Basje Boer verwoordt het als volgt in de prachtige Keepsake-publicatie:

Deze sculptuur herbergt niet alleen de dood, maar schenkt ook licht en hoop. De installatie is gelijktijdig theatraal en abstract. Wessels vertaalt menselijke gevoelens in afstandelijke symbolen; zij zet haar verbazing om een ogenschijnlijk nieuw cultureel fenomeen om naar een grootse sculptuur dat sentiment vervangt door beeld, zonder te verworden tot kitsch. Zij confronteert en stelt vragen, maar veroordeelt niet.

De monumentale ‘Keepsake’ toren is t/m 20 juni te zien in de tentoonstelling Flowercastle in Kasteel Keukenhof in Lisse.

In de Bijenkorf (en in de Bijenkorf webwinkel) tonen we een foto uit de serie in een prachtige donkere lijst van lijstenmaker Profilex. Je kunt natuurlijk ook een andere foto’s uit de serie bij ons bestellen. Mail naar contact@welikeart.nl – we helpen je graag verder.

Mariken-Wessels1

Mariken-Wessels2