Scarlett Hooft Graafland – Coca Truck

Scarlett Hooft Graafland (Maarn, 1973) is international bekend en geliefd met haar poëtische foto’s om helemaal in te verdwijnen. We toonden eerder al stillevens met trucks onder een krankzinnig blauwe hemel, uit de serie die ze op locatie fotografeerde op een afgelegen zoutvlakte in Bolivia. Nu bij de Bijenkorf Coca Truck. Een prachtige panoramafoto met een knalgele truck, en zout en coca piramides in een oneindig landschap.

ScarlettHooftGraafland

Scarlett Hooft Graafland | Coca Truck, 2012 | kleurenfoto, opgeplakt op dibond, achter plexiglas, oplage 12 | 30 x 90 cm

Tijdens de WLA galeriemiddag met Scarlett Hooft Graafland vorige maand, vertelde de kunstenaar weer zo aanstekelijk over haar manier van werken, de avonturen op reis en de nieuwe werken uit de Douze douze douze-serie die ze net in Madagascar maakte! Scarlett ziet haar werken eerder als sculpturen dan als fotografie. De foto’s zijn een weergave van de ingrepen die zij doet in verschillende indrukwekkende, bijna surrealistische landschappen in de wereld.

Locale gebruiken, legenden en natuurverschijnselen zijn aanleiding tot nieuwe verhalende situaties die enerzijds vaak normaal aandoen, maar die zich in tweede instantie op een vervreemdende wijze verhouden tot het landschap. In samenwerking met inwoners van het gebied, bij wie zij vaak zo’n drie maanden verblijft, laat zij de beelden in haar hoofd werkelijkheid worden. In maar een paar uitgekiende opnamen legt ze de sculpturale performances vast. Ook legde ze nog maar eens uit dat -en waarom- ze geen Photoshop gebruikt. (Binnenkort meer daarover in de film die we over haar maakten voor het AMC.)

Scarlett Hooft Graafland had vorig jaar een indrukwekkende solo-tentoonstelling (Soft Horizons) in Huis Marseille. En we hebben zo’n vermoeden dat er weer een grote solo-tentoonstelling in een museum aan zit te komen… En terecht!

 • Beschikbare edities van Scarlett Hooft Graafland

  Scarlett Hooft Graafland (1973, Maarn) ziet haar werken eerder als sculpturen dan als fotografie. Ze reisde inmiddels voor haar projecten naar Israel, New York, IJsland, Bolivia, China, Canada, Madagascar en Vanatua. Ze bedenkt ter plekke wat ze wil fotograferen, zoekt naar materialen en improviseert met situaties.

  Lees verder: Beschikbare edities van Scarlett Hooft Graafland
 • Video: Scarlett Hooft Graafland vertelt over March With Many Dots

  En dan nu graag je aandacht voor ons nieuwe videoproject. De AMC Kunststichting vroeg We Like Art om een serie video’s te maken van grote kunstopdrachten in het AMC. Zoals je misschien wel weet hangt het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam van onder tot boven vol met kunst. Circa 6.000 schilderijen, foto's, werken op papier, monumentale objecten en video’s zitten er in de collectie. Je kunt er met gemak een middag rondstruinen en dan nog heb je lang niet alles gezien.

  Lees verder: Video: Scarlett Hooft Graafland vertelt over March With Many Dots
 • SCARLETT HOOFT GRAAFLAND | solo bij onze Pop-Up

  We zijn heel trots op onze eerste pop-up solotentoonstelling op locatie met werk van Scarlett Hooft Graafland. Liefst 20 werken tonen we in de Westergasfabriek van haar. Van monumentale werken tot kleine edities, het is een overzicht van series gemaakt in Yemen, Madagaskar, Bolivia en Vanuatu. Je kunt nog 4 dagen komen kijken naar dit fraaie overzicht.

  Lees verder: SCARLETT HOOFT GRAAFLAND | solo bij onze Pop-Up