4 vragen aan Martijn Schuppers, deelnemer aan Start Buying Art @ Westergasfabriek

MartijnSchuppers

Martijn Schuppers, #13ZIO (Zoominsideout) (2013), 60 x 45 cm, digitale ink-jet print op aluminium achter diasec, oplage 5

In deel 2 van een kleine reeks die we samen met Kunstbeeld maken vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de show volgende week naar het werk dat ze tonen in het Machinegebouw. Vandaag de schilder annex oppervlakte alchemist Martijn Schuppers. Zijn schilderijen ogen als vergezichten in de ruimte of juist als de microscopische blik op een preparaat. Het speelse maakplezier en de rol van het toeval zijn leidend – een mooie mix van onbeheersbaarheid en virtuositeit.

Martijn, kun je ons iets vertellen over hoe dit werk voor de Westergas tot stand is gekomen?
Deze werken onder de titel ZIO (Zoominsideout) komen voort uit het verlangen om steeds dichter op het schilderij (lees: de schilderkunst) in te zoomen. Een traditie die inmiddels zo’n honderd jaar oud is, sinds de kunst(en) werd gedwongen op zichzelf te reflecteren. Deze ‘afstandelijke’ houding geef ik nogmaals vorm door deze afstand letterlijk te nemen en een fotografische vorm te kiezen voor deze schilderijen die letterlijke uitvergrotingen zijn van wat ik heb gezien. Wij kijken naar een foto van een kwaststreek van fluoriserende transparante verf op glas welke van de achterzijde is gefotografeerd in UV-licht.

Waren er beperkingen door de oplage, de maat of door de prijs. Zo ja, welke?
Er waren geen beperkingen voor de oplage. Ik denk alleen dat een oplage 5 plus 1 A.P. voldoende is.

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?
Ik vind het een goed initiatief zowel voor de kunstenaar als wel de betrokken galeristen en niet in de laatste plaats voor de organisator We Like Art zelf. Maar in eerste instantie voor het publiek en de stimulering om kunst te kopen voor zowel bemiddelden als nieuwe jonge kunstkopers met een kleinere beurs. Prijs en kwaliteit zijn in dit concept zeer concurrerend. En in een kunstmarkt waar de prijzen in betere tijden over top werden gejaagd is het belangrijk om juist nu goede kunst tegen een goede prijs aan te bieden en te tonen.

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen? Zo ja, wat spreekt je zo aan in dit werk of meerdere werken?
Jazeker van verschillende kunstenaars. Het werk van Marleen Sleeuwits zou ik wel willen bezitten. Maar daarvoor moet WLA eerst een paar edities van mij verkopen!

MartijnSchuppersPortret

 

 

 

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 5 t/m 8 september 2013
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-

Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop