Hellen van Meene – Yellow (2013)

Hellen van Meene (1972, Alkmaar) is momenteel goed vertegenwoordigd in de grandioze openingstentoonstelling van fotografiemuseum Huis Marseille. Het museum dat nu - na de verbouwing - 2x zo groot is, heeft aan een jonge generatie fotografen elk een eigen zaal gegeven om met een kleine solo uit te pakken.

Hellen_van-Meene_1

Veel van de deelnemende kunstenaars zag je hier al eerder op het blog voorbij komen (Popel Coumou, Elspeth Diederix, Scarlett Hooft Graafland, Juul Kraijer, Katja Mater, Hellen van Meene, Awoiska van der Molen, Viviane Sassen). Sterker nog – er hangen werken in de 10 zalen van Huis Marseille die we hier eerder al bespraken. Super.

Hellen van Meene heeft met haar karakteristieke naar binnen gerichte portretten een mooie presentatie in een oude stijlkamer in het nieuwe pand van Huis Marseille. Ook is ze momenteel te zien in een ander museum, het fraai vernieuwde Kranenburgh in Bergen. En in 2014 heeft ze een solo in het Fotografiemuseum in Den Haag. Niet gek voor deze internationaal gevierde fotograaf die een poos amper te zien was in Nederland.

Eind jaren negentig, begin 2000 werd Hellen van Meene wereldberoemd met haar portretten. Alle vooraanstaande musea in de wereld hebben werk van haar in hun collectie (Guggenheim, Stedelijk Museum, MOCA Los Angeles, Victoria en Albert museum etc). In 2006 was er een mooi overzicht van haar werk in Huis Marseille in Amsterdam. Ze wordt in Londen vertegenwoordigd door galerie Sadie Coles en in New York door galerie Yancey Richardson.

Hellen_van-Meene_2

We vragen je speciale belangstelling voor Yellow een nieuwe betaalbare editie van Van Meene. Eerder toonden we ons op WLA al enthousiast over Tout va disparaitre, Saint-Petersbourg (inmiddels uitverkocht) en The Secret Lives Of Girls (nota bene: allerlaatste exemplaren).

Yellow vertelt een verhaal in de vorm van een drieluik dat zowel laat zien als verhult. De beelden gaan terug op polaroids die Hellen van Meene maakt ter voorbereiding van haar fotowerk, schetsend en verkennend. Badend in een zomers verblindend licht geven de foto’s in hun vluchtigheid de kwetsbare sfeer van de kindertijd weer. Een mooi intiem drieluikje elk in een passe-partout.

Hellen_van-Meene_3

Oplage: 25 exemplaren, gesigneerd en genummerd, oplage 25
3 C-Prints, in passe-partout.
Elk beeld: 77 mm hoog en 77 mm breed.
Geprint in Purmerend bij De Verbeelding.
Bestel het werk hieronder.

  • Hellen van Meene

    Yellow, drieluik (2013)
    Uitverkocht

  • Hellen van Meene

    #0474, limited edition (2020)
    € 995,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: