Video: Merijn Bolink vertelt over het kunstwerk dat hij maakte voor de AMC Kunststichting

Atelier-Merijn-Bolink

Een poosje geleden waren we te gast bij Merijn Bolink in zijn atelier, en dat was heel bijzonder. Zijn atelier is bepaald een ongewone plek en het was fantastisch om op deze werkvloer bezaaid met werken, aanzetten tot werken, experimenten, schetsen, wonderlijke stillevens te mogen filmen en de kunstenaar uitgebreid te spreken. De aanleiding hiervoor was het 2e videoportret dat we maakten in de reeks voor de kunstcollectie van het AMC.

In 2009 maakte Bolink een enorm kunstwerk in de afdeling Psychiatrie van enkele verdiepingen hoog. Een jaar lang werkte hij met assistenten intensief aan dit grote project. In de film hieronder vertelt hij er alles over. Het is volgens eigen zeggen de leukste opdracht waar hij aan gewerkt heeft tot dusverre. Het maakplezier, het zoeken naar praktische oplossingen, de hele samenwerking, de bijzondere bestemming en de oorsprong van dit beeld, de kunstenaar vertelt er aanstekelijk over. Ook blijkt zijn bijzondere persoonlijke betrokkenheid met de bewuste afdeling.

NB Als de video niet laadt op je Ipad, Iphone of smartphone, bekijk hem dan hier.

Over Merijn Bolink schreven we al eerder op We Like Art. Hij is geen beeldhouwer in de klassieke zin maar meer een tedere sloper, knutselaar, taxidermist, wetenschapper, ideeënfontein. Verdubbelingen, vloeiende versmeltingen, ontledingen en vooral absurde metamorfoses geloofwaardig maken – daar is Bolink dol op. Hij maakte in de jaren negentig naam met een reeks verrassende klassiekers die menigeen nog steeds op het netvlies gebrand staan. De eekhoorn opgenomen in een houten ladder, de doorgesneden uitgeholde appel gevuld met het vruchtvlees van een sinaasappel, de oermoederkinderwagen met haar stoet genetische kinderwagentjes, de verdubbelde piano, de versplinterde tijger in een soort frietsnijder met uit elke gesneden sliert een nieuwe tijger.

“Zelf zoek ik, in elk nieuw beeld, naar mogelijkheden iets te scheppen, buiten de natuur om. Beter dan de natuur.”

Merijn Bolink had museale exposities in het Groninger Museum, het Gemeentemuseum Den Haag en het Cobra museum Amstelveen. Zijn werk is in het bezit van een reeks musea en bedrijfscollecties zoals Akzo Nobel en de Rabobank.