4 vragen (over de limited edition) aan Anouk Griffioen

Griffioenoverzicht

Begin 2014 (klinkt ver weg, maar dat is over 2 maanden) zal het eerste echte boek van Anouk Griffioen (1979, Enschede) verschijnen. De publicatie geeft een overzicht van de afgelopen 10 jaar: foto’s, projecten en vooral veel tekeningen. Zelf zegt ze erover: “Ik zie dit als een zoektocht naar de betekenis van mijn werk. Het boek sluit tien jaar hard werken af en geeft inzicht en richting aan de toekomst.”

Bij het boek maakt Anouk Griffioen 50 tekeningen, het geeft het boek iets speciaals en de koper draagt op die manier bij aan het boek. Elke tekening verschijnt ook in het boek met naamsvermelding van de koper. De tekeningen zijn allemaal uniek, kosten € 490,- (incl btw), de maat is 59 x 42 cm. De kopers krijgen als eerste een gesigneerd en genummerd exemplaar van het boek.

Dus hou je van het werk van Anouk Griffioen, wil je graag een originele tekening (die in tegenstelling tot veel van haar werk, gezien de maat, ook echt in je huis past) en wil je haar ondersteunen bij deze publicatie? Laat dan aan ons weten, naar welk werk (of werken) je voorkeur uitgaat en wij zorgen ervoor dat de eerste die zich per tekening meldt, de koper van het werk wordt. De werken hebben nummers (11/50 – 20/50). Zie hieronder de afbeeldingen. Het laatste werk is nog een verrassing, je koopt een blanco kunstwerk, waar Anouk zelf vorm aangeeft. Wie durft dit aan?

NB Inmiddels is de hele editie uitverkocht en is de financiering van de catalogus gewaarborgd!

anouk_griffioen_limited_edition_11_50

limited edition 11/50 – werk op papier, 2013, 59×42 cm, € 490,- (verkocht)

We stelden de kunstenaar wat vragen naar aanleiding van deze bijzondere uitgave.

1. Hoi Anouk, kijk je uit naar het boek? Wordt het een kloek boek?

Uitkijken naar het boek doe ik al heel lang, eindelijk heb ik de tijd kunnen nemen om het in gang te zetten. Volgens mij werd ik in 2010 al benaderd door studio Smel om een boek te maken samen, daar is dus nog super veel tijd overheen gegaan. De vorm waarin het boek verschijnt hou ik nog even geheim. Het moet geheel gefinancierd worden uit de verkoop van een limited edition.

anouk_griffioen_limited_edition_12_50

limited edition 12/50 – werk op papier, 2013, 59×42 cm, verkocht

2. Hoe zal de verhouding fotografie en werk op papier in het boek zijn? En staat dat gelijk aan de verdeling tussen de twee disciplines op een door-de-weekse-Anouk-Griffioen-dag?

Hahaha, ja ik denk dat de verhouding gelijk staat aan een doordeweekse Griffioen dag. Zo had ik het nog niet eens bekeken.

In het boek wil ik eigenlijk op zoek gaan naar de betekenis van mijn werk. Het is een onderzoek aan de hand van foto’s van dagelijkse gebeurtenissen en hoe die gebeurtenissen mijn werk bepalen. Bijvoorbeeld de ziekte van mijn moeder en hoe ik daar door beïnvloed ben. Werken uit verschillende perioden komen zo samen ipv een chronologische volgorde aan te houden.

anouk_griffioen_limited_edition_13_50

limited edition 13/50 – werk op papier, 2013, 59×42 cm, € 490,- (verkocht)

3. Wat voor spannende projecten heb je momenteel nog meer onder handen? We zien je werk voorbij komen in Penoza III en op het gebied van fashion bijvoorbeeld?

Ik ben heel druk geweest met verschillende projecten. The Boyscouts is een Rotterdams merk waarmee ik samen een sjaal heb gemaakt. De originele tekening is bijna een op een omgezet in een breipatroon voor een sjaal die de grote heeft van een kleine deken; blanket. September is de verkoop gestart bij Margreeth Olsthoorn en een week of drie geleden waren ze alle vijftig uitverkocht. Helemaal te gek.

Over Penoza kreeg ik in mei een telefoontje van Gwendolyn Withkin. Zelf had ik de serie nog niet gezien, maar werd direct enthousiast over het voorstel. Wij hebben thuis op de bank de eerste twee series snel bekeken en waren helemaal verkocht. Penoza heeft 33 tekeningen geleend en ik heb een portret van Carmen gemaakt. Volgens mij duikt het werk iedere aflevering een keertje op, dat is echt ontzettend gaaf. Nathalie de dochter in de serie zit op de Rietveld en eigenlijk maak ik dus haar werk.

Zelf heb ik nog een klein beetje geholpen met inrichten van haar atelier/kamer en een tentoonstelling in een galerie. Annelien van de Kers Gallery is nog bij de opnamen aanwezig geweest. Ik had een super drukke opening vol met figuranten in straffe pakjes 🙂

anouk_griffioen_limited_edition_14_50

limited edition 14/50 – werk op papier, 2013, 59×42 cm, € 490,- (verkocht)

4. En tegelijk met het publiceren van het boek, krijg je een solo-tentoonstelling bij Kers Gallery? Wat zien we daar?

Dat was wel het uitgangspunt om dan het boek ook te presenteren maar deze is 10 januari nog niet klaar. Waarschijnlijk maart 2014. Wel verschijnen er 10 januari twee nieuwe prints van een tekening en presenteer ik naast nieuw werk ook de laatste limited editions. Het is nog even nachtwerk tot de tiende halleluja….

De start van een doek van acht meter heb ik vorige week gemaakt. Mijn doel is een stijlkamer te tekenen en daarin nieuwe werken te tonen. Mijn figuren worden steeds meer opgeslokt door de achtergrond. Het zal nog altijd voornamelijk groot zijn, maar ik doe ook mijn best een hanteerbaar formaat te tonen…

anouk_griffioen_limited_edition_15_50

limited edition 15/50 – werk op papier, 2013, 59×42 cm, € 490,- (verkocht)

We kijken er naar uit! Eerder schreven we ook al over de kunstenaar. We lieten toen een prachtige zeefdruk in oplage 3 zien, die meteen uitverkocht was. Citaat uit die blogpost:

“Over de maten praten, doet niet genoeg eer aan haar werk. De portretten (veel vrouwen, enkel een man) en de emoties knallen van het papier. Met houtskool en potlood zet zij prachtig overtuigend, sterke en tegelijk kwetsbare personen neer. Gekwetst, verlegen, verscholen, bescherming zoekend, krachtig, verleidend en dominant…”

anouk_griffioen_limited_edition_16_50

limited edition 16/50 – werk op papier, 2013, 59×42 cm, € 490,-, verkocht

“Van serene lijntekeningen van gezichten en lichamen, worden achtergronden en patronen belangrijker. Tot in detail uitgewerkte blader- en struik partijen, waarin de figuren bijna verdwijnen. Truien, dekens en sjaals, waarvan je de brei-garens en stoffen lijkt te kunnen voelen en waarin de hoofdpersoon zich terugtrekt. De tekeningen worden abstracter en de meerdere lagen in het werk zorgen ervoor dat je het eigenlijk geen portretten meer noemt…”

anouk_griffioen_limited_edition_17_50

limited edition 17/50 – werk op papier, 2013, 59×42 cm, € 490,- (verkocht)

“Aan de hand van foto’s, die ze zelf –en erg goed!- maakt, komen nieuwe ideeën voor tekeningen tot stand. Vaak met een foto in de hand, begint ze met schetsen. De zilverachtige glans die grafiet kan geven, benadrukt de fotografische kant van haar werk. Een andere inspiratiebron voor Griffioen is de mode. In het werk van Griffioen is altijd een link naar fashion. Via de houdingen, gezichten en lichamen van de modellen, maar ook in de kleding die soms beeldbepalend is. Recent was haar werk nog te zien bij de Arnhem Mode Biënnale voor Humanoid. En ook blogt ze voor Glamcult en maakt illustraties voor mode-gerelateerde evenementen of tijdschriften.”

anouk_griffioen_limited_edition_18_50

limited edition 18/50 – werk op papier, 2013, 59×42 cm, € 490,-  (verkocht)

anouk_griffioen_limited_edition_19_50

limited edition 19/50 – werk op papier, 2013, 59×42 cm, € 490,- (verkocht)

anouk_griffioen_limited_edition_20_50

limited edition 20/50 – werk op papier, 2013, 59×42 cm, € 490,-, verkocht

Dus nog een keertje op een rij: Stuur ons een mailtje (contact@welikeart.nl), geef aan naar welk nummer (of nummers) je voorkeur uitgaat. Degene die het eerst reageert op een bepaald werk, zullen wij op de hoogte brengen en deze gelukkige krijgt een factuur van de kunstenaar toegestuurd. Na betaling maakt Anouk Griffioen een afspraak voor het ophalen en signeren van de tekening. In het boek zal je naam staan bij de door jou gekochte tekening, als dank voor het mogelijk maken van het boek. Ook krijg je als 1 van de eersten een gesigneerd en genummerd exemplaar van het nieuwe boek.