We Like Art @ Art Rotterdam – 4 vragen aan Malin Persson

Onlangs had de Zweedse Malin Persson een solo bij haar Amsterdamse galerie Gerhard Hofland. Het was weer een feest van noordelijk licht in een haar bekende mix van figuratie en abstractie. Wij zijn fan en schreven eerder al op We Like Art over Malin Persson. Bij Persson (1978, Gränna, Zweden) gaan landschappen en natuur prachtig samen met abstractie. Geel-groenen in combinatie met zwart, grijs en met blauw van luchten toont zij de structuren in de natuur. Door donkere kaders en rasters aan te brengen - verandert het landschap dat zij ziet - alsof je door een lijst, een raam of een glas-in-lood-venster naar buiten kijkt.

hoofdbeeld-malin_persson_ar1403

Malin Persson, Untitled (2013), 34,5 x 24,5 cm., gouache op papier in lijst

Zoals ze zelf zegt omhelst het Zweedse landschap je, maar het Nederlandse panorama is open, je kijkt als het ware over de natuur heen. In Nederland bestaat het landschap voor haar uit lijnen, de horizon, de lijnen van lucht en water. Dat fascineert haar.

2malin_persson_ar1401

Malin Persson, Untitled (2013), 34,5 x 24,5 cm., gouache op papier in lijst

Na een periode op de Rietveld en Rijksacademie won Persson in 2007 de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. De grote schilderijen (200×300 cm) lijken een uitzooming van eerdere in vlakken verdeelde werken van haar hand. Tussen de gerasterde vierkantjes zie je nog net fragmenten van buiten – of is het een weerspiegeling van binnen? In andere werken uit dezelfde periode en daarna is het landschap weer duidelijker te herkennen.

Steeds is de kunstenaar op zoek naar puurheid, of het nu in een meer naar de werkelijkheid geschilderd wateroppervlak is of een verlichte horizon rond middernacht, het werk heeft zo’n fijne dromerige poëzie in zich.

Heel tof dat de kunstenaar een nieuwe reeks werken op papier op onze tentoonstelling bij Art Rotterdam laat zien. We vroegen haar naar de werken.

1. Hoi Malin, kun je ons vertellen hoe deze serie gouaches tot stand is gekomen?
De gouaches horen bij het proces van kijken; het zijn waarnemingen vanuit het Nederlandse en Zweedse landschap. De winterse kleuren symboliseren stilte, een soort leegte. Alsof de tijd even stil staat.

Het werk met het donkere bos is het meest recente werk en gemaakt in Zweden. Een mysterieuze sfeer is daar altijd aanwezig. Korte dagen met weinig zonlicht kleuren het landschap melancholisch blauw.

2. Heb je jezelf beperkingen gesteld voor wat betreft de maat of de prijs. Zo ja, welke?

Nee ik maak gewoon mijn werk zonder beperkingen of gedachten dat het een oplage moet zijn, bepaalde maat moet hebben of wat het moet kosten.

3malin_persson_ar1402

Malin Persson, Untitled (2013), 34,5 x 24,5 cm., gouache op papier in lijst

3. Wat maakt deelname aan de We Like Art show @ Art Rotterdam aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?
Art Rotterdam is voor mij als kunstenaar een mooie gelegenheid om mijn werk te laten zien. We Like Art werkt altijd met een goede selectie kunstenaars, dat maakt het aantrekkelijk om mee te doen.

4malin_persson_ar1404

Malin Persson, Untitled (2013), 30,5 x 23 cm., gouache op papier in lijst

4. Denk je dat je zelf hebberig gaat worden van een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling?
Dat kan zo maar gebeuren… ;))

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: