Juul Kraijer straks te zien bij We Like Art @ Art Rotterdam

Vandaag weer een korte vooruitblik naar We Like Art @ Art Rotterdam. We tonen straks ruim 150 werken van de voorhoede van de Nederlandse kunstwereld. Dat klikt wat ronkend maar is natuurlijk volkomen terecht.

Juul-Kraijer-Zonder-titelJuul Kraijer | Zonder titel, 2013 | 24,3 x 17,5 cm | oplage 30

Had je al gekeken naar de line-up van deelnemende kunstenaars? Het indrukwekkende lijstje vind je hier: link.

We gaan een week voor Art Rotterdam de speciale wanden plaatsen in de Van Nellefabriek en ze schilderen in de bijzondere kleuren van IJM. Het wordt een hele fraaie setting voor een show met betaalbare pareltjes. Zoals dit werk van Juul Kraijer. We lieten deze speciale We Like Art editie al eerder zien bij de Bijenkorf. Het klassieke gelaat van het vaste model van Kraijer met de vreemd gelijkmatig verdeelde tranen.

Kraijer (Assen, 1970) is bekend geworden met haar meisjesportretten in houtskool. De afgebeelde androgyne meisjes gaan volledig op in hun transformatie naar bijvoorbeeld een vulkaanlandschap of een slangenlichaam. Uilen, bijen en tongen die zich geheel vanzelfsprekend over het lichaam uitzaaien of uitstrooien. Kraijer werd al jaren geleden internationaal opgepikt en de aankoop van haar werk door het Museum of Modern Art in New York heeft er wel enigszins toe bijgedragen dat er inmiddels wachtlijsten bestaan voor haar werk. Juul Kraijer maakt sinds een aantal jaren ook foto’s in oplage. Heel bijzonder deze nieuwe – speciaal voor We Like Art gemaakte – vriendelijk geprijsde editie.

Bekijk vooral even het mooie videoportret van de kunstenaar in de serie Hollandse Meesters door Lisa Boerstra. En als je dan toch bezig bent, lees dan ook dit mooie interview door Marianne Vermeijden. En hier een interview bij Mr Motley.

Van Juul Kraijer waren onlangs nog ongeveer 30 foto’s te zien bij de tentoonstelling DE HERONTDEKKING VAN DE WERELD in 2013 in Huis Marseille Museum voor Fotografie. Binnenkort toont ze haar werk in een bekende fotografie-galerie in Parijs, Filles du Calvaire.

 • Juul Kraijer

  Zonder titel (2013)
  € 450,-

 • Juul Kraijer – Groot overzicht in Assen

  Tot en met 20 september 2015 organiseren het Drents Museum en CBK Drenthe een tentoonstelling rond het werk van Juul Kraijer (ooit in Assen opgegroeid). Het Drents Museum toont een selectie uit haar tekeningen en beelden en het CBK Drenthe presenteert gelijktijdig foto’s en video’s van Kraijer.

  Lees verder: Juul Kraijer – Groot overzicht in Assen
 • Juul Kraijer – Zonder Titel, 2010

  Juul Kraijer (Assen, 1970) tekent met houtskool en conté op papier meisjesportretten die eigenlijk geen portretten zijn maar meer staan voor een mentale staat. “Mijn tekeningen moeten vluchtig lijken en bijna afwezig, want dat hoort bij het vergeestelijkte karakter dat ze hebben,” zegt ze er zelf over in een mooi interview met Marianne Vermeijden.

  Lees verder: Juul Kraijer – Zonder Titel, 2010