We Like Art @ Art Rotterdam – interview V & B

Hoofdbeeld-V&B-portraits-of-lost-talent-(Adrian)

Het allermooiste is natuurlijk als kunstenaars fonkelnieuw werk inbrengen in de tentoonstelling. En dat is het geval bij 2 werken van V & B, Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker. Wij volgen dit kunstenaarsduo al jaren met veel plezier en schreven al eerder over hun werk V&B bespraken we al eerder op WLA (zie hier en hier).

Alex en Ellemieke hebben iets unieks te pakken. Hun bronnen lijken de graphic artists die al decennia lang excelleren in een parallelle ‘low-art’ kunstwereld van platenhoezen, affiches, comics en t-shirtdesigns. Nu kun je hier wel dol op zijn en elementen in willen zetten in je eigen werk – maar dan moet je het ook wel technisch kunnen.

Want los van alle betekenissen, verwijzingen, zelfspot en grappen is het werk vreselijk goed gemaakt. Van moddervette partijen in alkydverf en olieverf, spuitbusnevels, lullige Photoshop oplossingen, waterige aquarel luchten, giftige fluor accenten; werkelijk alles wordt uit de kast gehaald. Heerlijk wat een maakplezier! Peter Doig meets Dr. Who. Deze schilders pur sang weten als combi het beste in elkaar naar boven te halen.

En niet alleen als schilders. In de afgelopen jaren zagen we steeds meer objecten en installaties van het duo. We vroegen V & B naar de 2 werken die we volgende week gaan tonen bij We Like Art @ Art Rotterdam.

1. Hoi Alex en Ellemieke, kunnen jullie iets vertellen over hoe de werken voor de show tot stand zijn gekomen?

Naar aanleiding van een bezoek aan het Hermitage in St. Petersburg en vooral de zalen vol met borstbeelden hebben we een vernieuwde interesse gevonden in de klassieke beeldhouwkunst. Eerder was onze fascinatie al aangewakkerd in het Boden Museum in Berlijn waar het idee ontstond om een grote hedendaagse versie te maken van klassieke ensembles van sculpturen.

De gemaakte beelden zijn portretten van kunstenaars/studenten uit het verleden die tijdens hun studie zeer getalenteerd bleken te zijn, maar die het uiteindelijk niet gered hebben om een zelfstandig bestaan op te bouwen als (autonoom)kunstenaar. Bevragingen over de kunstcarrière als complex systeem blijven voor ons relevant.

2. Hebben jullie jezelf beperkingen gesteld door de oplage, de maat of door de prijs. Zo ja, welke?

De vraag om mee te doen kwam voor ons samen met de ideeën om deze sculpturen te maken. We hebben onszelf dus niet hoeven voegen naar beperkingen. Wel is het zo dat deze werken eigenlijk te bewerkelijk zijn om voor 1.500 euro aan te bieden.

3. Wat maakt deelname aan de We Like Art show @ Art Rotterdam aantrekkelijk voor jullie als kunstenaar?

De hele Art Rotterdam Week met al zijn beurzen en andere shows is een fantastisch evenement om kennis te maken en te genieten van alles dat de beeldende kunst te bieden heeft. Wat de We Like Art show voor ons aantrekkelijk maakt is dat we van tevoren weten dat de kwaliteit van alle getoonde werken hoog is. Daarnaast willen wij als kunstenaar graag alle mensen de kans geven om voor een redelijke prijs ons werk aan te schaffen.

4. Denk je dat jullie zelf hebberig gaat worden van een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling?

In de afgelopen 5 jaar zijn wij naast ons bestaan als kunstenaars ook veel bezig met het verzamelen van kunst. Naast het ruilen van kunstwerken met andere kunstenaars kopen we ook werken. Er is een groot aantal kunstenaars in de show waarvan we nog werk willen hebben, maar op 1 maart vliegen wij naar Los Angeles voor een 4 maanden lange residency en een solotentoonstelling in een museum waar wij op dit moment al ons geld voor sparen. Als er een werk te zien is waar we verliefd op worden kunnen we het waarschijnlijk toch niet laten hangen.

portret-Alex-en-Ellemieke