Piet Dieleman – nieuwe editie – € 900

Op We Like Art @ Art Rotterdam toonden we een gloednieuwe editie van Piet Dieleman. Aan de wand hingen vellen van A3 formaat in de intense kleuren geel, oranje, rood en paars (blauw en groen, in Rotterdam niet getoond, completeren de editie van zes). Van veraf lijken het slechts abstracte kleuren, maar als je dichterbij komt blijken het gekleurde rasters te zijn waar nog net de contouren van onderliggende foto’s doorheen te zien zijn.

Editie-Piet-DielemanDieleman heeft hiervoor foto’s van de werkvloer van zijn atelier tot monochromen gemanipuleerd. Door het raster worden deze eenkleurige foto’s van allerhande schildersattributen, zoals verfblikken, kwasten of dikke olieverf enorm dynamisch en vragen ze om met veel aandacht bekeken te worden.

De onderliggende foto’s zijn stuk voor stuk verwijzingen naar de naar binnen gerichte schilderpraktijk van Dieleman. Zijn recente schilderijen bestaan veelal uit zes kleurvlakken die netjes of grof zijn geschilderd. Deze schilderijen herhaalt Dieleman soms ook in grijswaarden. Zowel in de schilderijen als in de foto’s draait het niet zozeer om een onderwerp, maar wel om de kleur, het materiaal en het kijken zelf. Met het herhalen van kleuren en het weglaten van vormen creëert Dieleman een mooie dynamiek die het kijken stimuleert.

piet-dieleman

Waar hij in de nieuwe editie gaten gebruikt om een foto zichtbaar maken, maakte Dieleman in eerdere werken juist gaten om iets weg te laten. Zoals bij deze felgekleurde monotype die we tijdens Start Buying Art in de Westergasfabriek toonden. De laag inkt trekt de aandacht naar de lege uitsparingen op het papier, waardoor de ondergrond het onderwerp van de voorstelling lijkt te worden en er een bijzondere dieptewerking optreedt.

piet-dieleman-gele-monotype

Piet Dieleman, index nr 2011.3.6.022 (2011), 103 x 71 cm, monotype op khadi-paper, verkocht

Bovenstaande ingelijste monotype is een regelrechte hit op onze Tumblr, al meer dan 150 keer werd het werk enthousiast gedeeld. Dieleman is een schilders-schilder – een kunstenaar waar veel collega’s mee weg lopen. Zijn onderzoek in de schilderkunst is aanstekelijk, speels en streng tegelijk.

 

red

 

 

 

blue

Goed om te weten: de editie met zes prints komt van een Epson printer met ultrachrome inkten die lichtechtheid garanderen tot 100 jaar.

  • Interview met Piet Dieleman

    In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Piet Dieleman (1956). Dieleman schildert, maakt zeefdrukken en maakte een aantal sculpturen in de openbare ruimte. Zijn werk was vorige jaar nog te zien bij PS Projectspace op Amsterdam Drawing. Ook bij de verkooptentoonstellingen van We Like Art komt zijn werk steeds terug. Wij zijn fan.

    Lees verder: Interview met Piet Dieleman
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: