Video: Roy Villevoye vertelt over ‘The Way To Go’

The Way To Go - het iconische werk van Roy Villevoye op het grote binnenplein van het AMC dateert al weer uit 2001 - toch ziet het er uit alsof het onlangs voor de plek gemaakt is.

1Een fries met billboardproporties toont een reeks opeenvolgende beelden van blote voeten, voetzolen en voetsporen. Een teder en ontwapenend beeld ondanks zijn enorme maatvoering.

Hier zie je eigenlijk wat ik vertel over hoe mensen er uit zien met voeten. Er komt een heel andere persoon naar je toe. Dat heeft iets heel aansprekends. Mensen laten veel meer van zichzelf zien.

Een poosje geleden waren we te gast bij Roy Villevoye in zijn atelier, hij vertelde ons uitgebreid over herkomst van dit werk voor het ziekenhuis. In de video die we maakten in opdracht van AMC Kunstzaken gaat Villevoye ook uitgebreid in op zijn reizen naar Papua en de ontmoetingen daar met leden van de Asmat die ten grondslag liggen aan een groot deel van zijn oeuvre. Het is – al zeggen we het zelf – een geweldig portret geworden. Veel kijkplezier!

(Heeft deze video moeilijkheden met laden? Bekijk hem dan hier)

Roy Villevoye, opgeleid aan de Rijksacademie in Amsterdam heeft tal van museale tentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland, zijn werk is opgenomen in vrijwel alle belangrijke Nederlandse museale collecties.

Beschikbare zeefdrukken van Villevoye zie je hier op We Like Art Works.

2

3

4

5

Dit is het 3e videoportret dat we maakten in de reeks voor de kunstcollectie van het AMC. Eerder zag je al videoportretten van Scarlett Hooft Graafland en Merijn Bolink.

Het AMC wordt wel vergeleken met een grote overdekte stad. Kunst speelt daarin een belangrijke rol – kunst en gebouw zijn aan elkaar gekoppeld. Geen nieuwbouw, verbouw of herinrichting zonder binding met beeldende kunst. Dat is begonnen bij de bouw in de periode 1979-1981 met de toen geldende 1% regeling en daarna weer vanaf 1990 voorgezet met een actief opdrachtenbeleid voor de openbare ruimtes. Regelmatig wordt kunstenaars gevraagd iets te maken voor een specifieke locatie. De inzet is de juiste kunst op de juiste plek, met als doel een aangename omgeving te creëren met goede en spraakmakende opdrachtkunst die goed in de collectie past. Hier zie je een overzicht van diverse werken in opdracht van toonaangevende kunstenaars.

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: