Frederique van Rijn – La Coma (2012)

"Deze foto heb ik gemaakt op een van mijn wandelingen opzoek naar achtergelaten huizen en plekken door de Spaanse Pyreneeën, de ruïne waar de foto is gemaakt is alleen te voet te bereiken en officieel al heel veel jaren niet bewoond. Ik heb de foto genomen in de keuken waar tot mijn grote verrassing de afwas nog keurig in het rekje stond. Dichterbij kon ik niet komen vanwege instortingsgevaar en gaten in de vloer."

Frederique-Masselink-vanRijn-20x30-_La-Coma_-2012Frederique van Rijn (1982, Parijs) werkt al jaren aan haar serie ‘Interiors’. De fotograaf woonde en werkte tot voor kort in de Spaanse Pyreneeën op een groot stuk land met verlaten gebouwen. De foto’s die ze maakt in verschillende ruimten, zijn op het eerste gezicht leeg, met her en der ‘sporen’. Sporen van eerdere bewoners, van geschiedenis, vergankelijkheid, van leven, bloemen vers geplukt, een fauteuil.

Door de kracht van haar composities, samen met het natuurlijke licht dat Van Rijn vangt in haar foto’s, ontstaat er een poëtisch beeld op je netvlies dat je niet snel meer loslaat. Het stemt tot een soort opgetogen deemoed, een tijdmachinegevoel. De power van het licht vlamt op in de matte afdruk.

Naast dit werk toonden we al eerder zinderende fotografie van Frederique op We Like Art. Eind maart is nieuw werk te zien van Frederique in Museum Kranenburgh, “Vogelwater “. Het afgelegen Huize Vogelwater is een verblijfplaats van dichters en schrijvers. De kunstenaar fotografeerde het huis en omgeving in alle seizoenen. Kees van Kooten is enthousiast:

“Blijf alstublieft openbaren wat wij zo onachtzaam over het hoofd zien, geniale en genereuze Frederique van Rijn”.