Nieuwe schilderijen van Miko Veldkamp

Miko-Veldkamp-Flat-60x50-2013

Flat (2013), 60 x 50 cm, olieverf op doek

Miko Veldkamp (Paramaribo, 1982) maakte veel indruk afgelopen jaar bij de open ateliers van de Rijksakademie in Amsterdam. In de voormalige manege had hij een fraaie solo ingericht met stuk voor stuk sprankelende schilderijen in ongewone kleuren. Hij vertelt over zijn manier van werken in dit interview op de tumblr van de Rijksakademie.

Zijn verlangen om in het schilderij de volgorde te laten zien van zijn vlakopbouw, de geschilderde partijen en kwaststreken werkt aanstekelijk. Van dichtbij kun je je verbazen over de vaart van schilderen en zijn vlotte en virtuoze hand. De verf is vaak vrij schraal opgebracht op het ongeprepareerde doek. Dun maar in een heel bijzonder kleurenpalet. Veldkamp leunt qua kleurgebruik gek genoeg amper op improvisatie maar plant van tevoren nauwgezet de diverse tinten die hij inzet per schilderij.

De onderwerpen – stadsparken, kamers, stedelijke landschappen – zijn geabstraheerd en ontdaan van details. De details in de verf daarentegen zijn heel fijn: hoe hij de vlakken naast elkaar plaatst en kleine randjes laat kieren – een genot om naar te kijken. Ook het spel met voor- en achtergrond is mooi. Alles wordt opgelost in het platte vlak. Het doet in de verte soms denken aan oplossingen in de prenten uit bijvoorbeeld Wim is Weg uit de Gouden Reeks.

class-photo-Miko-Veldkamp

Class Photo (2013),40 x 40 cm, olieverf op doek

Een apart onderdeel van zijn werk zijn de amorfe groepsportretten, vaak zijn het gezelschappen die ooit figureerden op een groepsfoto. In de verf worden de individuele kenmerken van de leden van de groep opgeheven in dartele verftoetsen.

Miko Veldkamp soleerde afgelopen maand voortvarend op Art Rotterdam bij de piepjonge galerie Rianne Groen en begint aan een mooie residency binnenkort aan de Princeton University. Hij won de Hodder Fellowship van het Lewis Center for the Arts van Princeton University voor het academische jaar 2014-15. Veldkamp is daarmee de eerste schilder en de tweede beeldende kunstenaar die onderscheiden is met het Fellowship gedurende het 60 jarige bestaan. Niet gek.

Uit 900 aanmeldingen is hij als een van de vier Fellows uitgekozen. Het Fellowship is opgericht om een mogelijkheid te creëren voor kunstenaars en humanisten die aan het begin van hun carrière staan om nieuw werk te vervaardigen. Hij krijgt een jaar de tijd om zich te ontplooien en zijn werk naar een hoger niveau te tillen.

Tenslotte, je kunt zijn werk ook in real life gaan zien in de tentoonstelling Nieuw, Nieuwer, Nieuwst in de LUMC galerie in Leiden. Hier zijn een aantal jonge schilders vers van de Rijks en de Ateliers verenigd in een groepsshow.

Update: beide schilderijen zijn verkocht. Wil je meer weten over de kunstenaar en welke werken beschikbaar zijn? Stuur ons een mailtje: contact@welikeart.nl

Veldkamp_RijksakademieOPEN2013_407_photo.GJ

Veldkamp_RijksakademieOPEN2013_408_photo.GJ

Veldkamp_RijksakademieOPEN2013_409_photo.GJ

Veldkamp_RijksakademieOPEN2013_412_photo.GJ

Veldkamp_RijksakademieOPEN2013_413_photo.GJ

Fotografie overzichtsfoto’s Rijksacademie: G.J. van Rooij