Marjan Teeuwen – Verwoest Huis – “Een orgie van puin”

Marjan Teeuwen (1953, Venlo) werkte de afgelopen maanden samen met een ploeg assistenten aan een groots project in Amsterdam Noord. Een heel woonblok werd daar gesloopt door woningbouwbedrijf Rochdale om plaats te maken voor nieuwbouw. Een pand met twaalf portiekwoningen bleef tijdelijk gespaard en vormt nu aan de binnenkant een indrukwekkend decor van het laatste monumentale werk van Teeuwen.

1-Marjan-Teeuwen---Peter-van-der-Meer

Foto: Peter van der Meer

8 Woningen werden door het team van de kunstenaar gestript en grotendeels verhakseld. Er werden nieuwe doorgangen gemaakt met opgevulde tussenruimtes en pilaren van gestapelde deuren, plafonds, buizen en puin. Plafonds worden wanden en andersom. De nieuwe setting van het pand wordt door Teeuwen als stilleven gefotografeerd en zal als monumentale fotoreeks voortbestaan wanneer het gebouw allang tegen de grond gegaan is.

2-Marjan-Teeuwen---Hans-de-Bruijn

Foto: Hans de Bruijn

De kunstenaar heeft al een aantal van deze projecten gedaan, dit is het grootste waagstuk tot dusverre. We schreven hier op We Like Art al eerder over haar Verwoest Huis project in de Siberische stad Krasnojarsk:

Ze transformeerde daar een volledig huis in een wonderlijke kijkdoos. Wanden, plafonds en vloeren werden in stukken gezaagd om vervolgens gerangschikt op kleur en vorm te dienen als stukjes van een nieuwe setting. Zelfs de houten buitenkant van het huis werd helemaal gestript en vermotorzaagd en binnen opgevoerd in een nieuwe hoedanigheid. Een beetje zoals een varken dat eenmaal geslacht en vermalen vervolgens in z’n eigen darmen geduwd wordt.

Het resultaat is echt fantastisch, het doet een beetje denken aan die oude gekke prenten van Piranesi (van die doorkijkperspectieven in enorme ondergrondse kerkers en trappenhuizen) maar is toch ook zwaar verwant met het werk van minimalistische kunstenaars van recenter datum. Wat staat na alle sloopwoede en zorgvuldig hergebruik is een serie monumentale foto’s die je, zelfs op klein formaat, doen duizelen. Hier is echt wat volbracht.

3-MarjanTeeuwen

Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Krasnoyarsk 5 (2010), inktjetprint in lijst, 36,5 x 36,1 cm, editie 10

Ook nu in Amsterdam Noord voel je tegelijkertijd de aanwezigheid van de talloze gezinnen die hier geleefd hebben, het monnikenwerk van sloop, opbouw en ordening, het grote gebaar van de kunstenaar en het onthechte gevoel passant te zijn in een soort van stoïcijnse wereld. IJzersterk. Ga vooral zelf kijken!

Adres: Wieringerwaardstraat 50-55, 1024 HC, Amsterdam-Noord, meer info
Openstelling: tot en met 15 juni, elke zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur, entree 2 euro

4-opening-Marjan-Teeuwen

Dringen bij de opening van Verwoest Huis Noord

Onder aan deze pagina zie je welke werken van Marjan Teeuwen via We Like Art te bestellen zijn.

5-TeeuwenMarjanVerwoestHuisBloemhof2

Marjan Teeuwen, Verwoest huis Bloemhof 2 (2013), inkjetprint op dibond in lijst, oplage 10, 40 x 53 cm

 • Marjan Teeuwen

  Verwoest Huis Gaza 9 (2017)
  € 1779,-

 • Marjan Teeuwen

  Verwoest Huis Op Noord 1 (2014)
  € 1779,-

 • Marjan Teeuwen

  Verwoest Huis Bloemhof 6 (2013)
  € 1779,-

 • Marjan Teeuwen

  Archief Heerlen/Archive Townhall Heerlen (2019)
  € 1779,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: