Art Brussel 2014 – impressie van de beursvloer

1-Art-Brussel

Art Brussel is met 30.000 bezoekers en twee grote beurshallen vol galeriestands de grote broer van Art Rotterdam. Brussel slaagt er al jaren in om veel internationale galeries te trekken naar het beurscomplex aan de voet van het Atomium. We begrijpen uit dit stuk van Edo Dijksterhuis op Artslant hoe dit komt. Alles uit de kast voor de Belgische verzamelaar. België heeft de grootste dichtheid van kunstverzamelaars ter wereld.

2-Art-Brussel

Leuk dus om rond te lopen op de beurs en de pakken, hoge hakken, coiffures, monturen en jurkjes van de voorhoede van de Belgische kunstliefhebbers te bewonderen. Witte schoentjes zijn een trend – dat je het even weet. Ook zagen we trends in het aanbod. Veel spiegels, spiegeltjes, lampen en lampjes. Bling-bling statements en conceptueel samengestelde installaties. Veel abstracte schilderkunst met oppervlaktegrapjes.

De eerste hal is iets avontuurlijker met een het aanbod van de wat jongere galeries, de andere hal biedt een blik op het aanbod van de wat meer gangbare internationale kunstmarkt. Altijd mooi om een joekel van een Jonathan Meese te zien. Met werk van internationale cracks dat terugkeert bij verschillende stands – zoals Hans op de Beek, Thomas Ruff en Gert en Uwe Tobias.

3-Art-Brussel

2 Highlights. Een sympathiek project in de stand van sponsor ING: een kindercorner waar kinderen kunnen kleuren in een bijzonder kleurboek. 42 Deelnemende galeries vroegen aan hun kunstenaars om deel te nemen aan het Art Brussels Colouring book.

De originele tekeningen worden verkocht aan € 1.500 in de ING Lounge. De opbrengst van de verkoop gaat naar de liefdadigheidsorganisatie Aquarelle vzw, die zorgt voor het  begeleiden van toekomstige en jonge moeders zonder verblijfspapieren, die in kwetsbare omstandigheden leven.

4--Art-Brussel

Ook mooi maar dan op een ontregelende manier is het werk in de stand van Boetzelaer vanNispen van Jonas Lund en Christopher Kulendran Thomas. Aan de wand hangt een een eigen Wifinetwerk-booster met een sterk signaal dat beide hallen bestrijkt. Als je inlogt op de beurs dan is het eerste gratis Wifi netwerk dat zich aandient een practical joke van beide kunstenaars. Je komt niet verder dan de site van Art Brussel met plagerige aanpassingen.

5-Art-Brussel

De Nederlandse galeries hebben stuk voor stuk goede presentaties. We smulden bijvoorbeeld van het nieuwe werk van Jasper Hagenaar bij galerie Jeanine Hofland en de houtskooltekeningen van Renie Spoelstra bij galerie Ron Mandos. Bij Borzo fijn werk van Koen Vermeule en Heringa/Van Kalsbeek en bij Paul Andriesse een enorme stand met oa Charlotte Dumas en Marijn van Kreij. Grimm maakt indruk met een all-star cast en daarnaast een kleine solo met zinderende schilderijen van William Monk.

6-Art-Brusselimage

Als je in de gelegenheid bent dit weekend – ga vooral zelf kijken! De beurs is open t/m zondag, hier vind je alle relevante informatie. Parkeren naast de deur voor 5 euro.

7-Art-Brussel

8-Art-BrusselJonathan-Meese

9-Art-Brussel

10-Art-Bussel