Scarlett Hooft Graafland – Angèle (2013)

We hebben weer een mooie speciale editie van Scarlett Hooft Graafland. Je zou het bijna een a-typische Hooft Graafland kunnen noemen. Hooft Graafland staat bekend om haar foto’s waarin ze met een kleine ingreep een landschap een haast surreële twist geeft. Met objecten, verrassende composities en bijzondere houdingen van mensen laat ze ons als kijker het landschap op een andere, speelse manier beleven.

2013-Scarlett-Hooft-Graafland-AngeleBij deze editie heeft ze geen objecten toegevoegd, er is zelfs geen wijds landschap of een stralend blauwe lucht te zien, wat in veel van Hooft Graaflands foto’s wel het geval is. Dit beeld bestaat uit een grote rotsformatie die een golvende beweging lijkt te maken, als een golvend gewaad. Het hoofd van Angèle steekt boven een rots uit, alsof het uit de rotsen groeit. Deze foto maakte Hooft Graafland in Madagaskar.

Scarlett Hooft Graafland reist regelmatig naar afgelegen gebieden om daar foto’s te maken. Een nieuwe, onbekende plek zorgt bij haar voor onverwachtse dingen. Bovendien houdt ze van de spanning van plekken waar nauw met de natuur wordt geleefd. Ze werkt daar samen met lokale bewoners en vraagt lokale kunstenaars om haar te helpen. Op iedere plek komt ze onderwerpen tegen die daar van belang zijn, die ze vervolgens op een speelse manier in beeld brengt. Ze bedenkt ter plekke wat ze wil fotograferen, zoekt naar materialen en improviseert met situaties. Zelfs spreekt ze over sculpturen die ze in het landschap plaatst. “Het landschap vertelt een verhaal en ik probeer daar grip op te krijgen.” Altijd zijn dit letterlijke situaties. Hoewel Hooft Graafland veel foto’s ensceneert met objecten, speelt toeval toch een grote rol. Ze werkt met een analoge camera en ziet thuis pas – na het ontwikkelen van de rolletjes – het resultaat van de foto’s. Ze gebruikt geen Photoshop of bewerking achteraf, ze laat bewust zien hoe het in elkaar zit.

shg-turtle

Scarlett Hooft Graafland, Turtle, (2012), 60 x 75 cm

Hooft Graafland reisde een aantal keer naar Madagaskar. In eerste instantie trok het eiland haar vanwege de natuur en eeuwenoude baobab-bomen, maar al snel bleken de lokale omstandigheden nog indringender. “Ik had me alleen niet gerealiseerd dat het land enorm ontbost is, enorme erosie en dat het land nauwelijks nog bestuurd wordt, politiek is het er een chaos is en niet ongevaarlijk op veel plekken.” Ook kwam ze erachter dat het niet goed gaat met de schildpadden in Madagaskar, de populatie neemt af en veel schilden worden als souvenir verkocht. In een vulkanisch gebied fotografeerde ze het kind van een vriend onder een groot schildpaddenschild, wat een speels, maar ook kwetsbaar beeld oplevert. Ook ontdekte ze dat slaven vroeger blue people werden genoemd en vertaalde dit element in een aantal van haar foto’s door blauwgeverfde kinderen in het landschap te fotograferen. In dit filmpje zie je hoe ze te werk ging.

shg-chez-pierrot

Scarlett Hooft Graafland, Chez Pierrot (2013), editie 15, opgeplakte c-print in noten lijst, 32 x 40 cm, uitverkocht

Ook Angèle heeft een geschminkt gezicht. Zij schminkte haar gezicht niet in opdracht van Hooft Graafland, maar besmeerde het met houtpulp om het te beschermen tegen de zon. Deze methode wordt daar veel gebruikt omdat er geen geld is voor zonnebrandcrème. Het geeft haar gezicht een vreemde kleur, waardoor ze nog dichterbij de natuur lijkt te staan.

 • Scarlett Hooft Graafland

  Angèle (2013)
  € 589,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Salt Steps (2004)
  € 2450,-

 • Scarlett Hooft Graafland

  Coca Explosion (2015)
  € 2450,-

 • Beschikbare edities van Scarlett Hooft Graafland

  Scarlett Hooft Graafland (1973, Maarn) ziet haar werken eerder als sculpturen dan als fotografie. Ze reisde inmiddels voor haar projecten naar Israel, New York, IJsland, Bolivia, China, Canada, Madagascar en Vanatua. Ze bedenkt ter plekke wat ze wil fotograferen, zoekt naar materialen en improviseert met situaties.

  Lees verder: Beschikbare edities van Scarlett Hooft Graafland
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: