Interview met Eva Räder over haar collages, schilderijen en werkvloer

Het werk van Eva Räder zagen wij een paar jaar geleden voor het eerst bij haar Amsterdamse galerie Gabriel Rolt op Art Amsterdam. Vers van het 2e fase instituut De Ateliers toonde zij daar een heerlijk wandje vol grimmige portretten in zwarten en grijzen. Kleine werkjes - vrij cru geschilderd - met een enorme power. Werk dat met gemak een hele stand wegblies.

1-Portret-Eva-RaederSinds 2008 heeft ze in binnen- en buitenland tentoonstellingen gehad. Hier zie je haar mooie CV. Ze had in Duitsland onder meer les van Georg Baselitz en Daniel Richter. Wij kunnen ons goed voorstellen dat ze daar wegliepen met haar schilderijen en haar typische schildershandschrift, een mengeling van harkerigheid en virtuositeit, en met haar bijzondere kleurenpalet van zwarten, grijzen en opvlammende kleuren.

2-Eva-Raeder-Amaryllis-Rosa

Rosa Amaryllis (2013), oil on linen, 40 x 30cm, verkocht

Sommige schilderijen zijn complex en volledig doorwerkt en omgeploegd. Andere werken zijn in 1 sessie van een aantal gebaren klaar. Je kunt soms het aantal kwaststreken tellen. Werk dat virtuoos en stroef tegelijk is en heerlijk intens geschilderd – het knalt ondanks zijn bescheiden formaat van de wand. Er sluimert een uiterst persoonlijk universum door haar werk dat je niet snel loslaat.

3-Eva-Raeder-666

666 (2008), collage, 31 x 21cm

Wij zijn dol op haar gruizige kleuren en haar vlot-stugge manier van schilderen, een soort harkerige schwung zoals in de gitaarsolo’s van Neil Young. IJzersterk. Al jaren willen we graag aandacht besteden aan het werk van Eva Räder en nu is het dan eindelijk zover. Vanuit haar woonplaats Berlijn reageerde de kunstenaar op onze vragen over haar werk.

4-Eva-Raeder-Skizze-von-Hund

Skizze von Hund (2008), drawing on paper with chewing gum, 30 x 21 cm

Hi Eva, how are you doing? 🙂
Onwards and upwards

What are you up to? Do you have plans for new shows or projects?
Yes, this year I am participating in a lot of interesting group shows. We’ve had a group show in Montreal, Dresden, Amsterdam, next weekend on the island of Rügen and later in the year in Mönchengladbach and Frankfurt! I am really happy to have the possibility to show my work in different contexts!

5-Eva-Raeder-Moonfield

Moonfield (2008), collage, 40 x 29 cm

Could you give us an impression of your studio in Berlin?
You can find my studio in a colossus built in the 60’s which used to be part of the Humboldt-Universität in Eastern Berlin, today it is still owned by the City of Berlin. There is a park-like garden and the house itself is so huge, that if you’re not careful, you can easily get lost in there!

6-Eva-Raeder-Schwarzes-Loch

Schwarzes Loch (2008), collage, 48 x 33 cm

Are you happy working and living in Berlin?
Berlin is not the most beautiful city on earth, but it is my city now. I still find it stimulating, even after knowing it for so many years!

7-Eva-Raeder-Diamonds-in-the-Sky

diamonds in the sky (2008), drawing, 42 x 29 cm

Could you tell us something about your daily studio practice?
I start to work on a body of work, then I destroy it, I start to work again, then destroy it, and so on. Now this process is slowly coming to an end and I find new ways to accompany me for new work.

8-Eva-Raeder-All

All (2008), collage, 42 x 30 cm

Are books and music important to you?
Yes.

Can you tell us something about your painting process?
I’m afraid I can’t talk about it today. What I can tell today from looking back on my painting process is that it became more slow over time, more personal, and more intense.

9-Eva-Raeder-Butterflies

Butterflies (2013), oil on linen, 40 x 30cm, verkocht

How do your collages come about
Sometimes I don’t feel like painting but I still want to play with forms and ideas.

10-Eva-Raeder-Mann-vor-Palmen,-40x30cm,-oil-on-linen

Mann vor Palme, oil on canvas, 40 x 30cm

Do your collages relate to your paintings?
They are very different explorations, but of course everything is feeding everything else.

 

Heb je interesse in de collages van Eva Räder of in de schilderijen die we hier tonen? We helpen je graag verder.

 

Portretfoto: Peter Tijhuis

 • Eva Raeder

  Mann vor Palme
  € 2000,-

 • Eva Raeder

  Frau mit Blume (2015)
  Uitverkocht

 • Eva Raeder

  Hand with Dice (2015)
  € 2000,-

 • Interview met Eva Räder

  In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Eva Räder (1978). Räder studeerde aan de kunstacademie in Berlijn onder Georg Baselitz en Daniel Richter. In 2006-2008 doorliep ze De Ateliers in Amsterdam. Haar schilderijen zijn op allerlei plekken in de wereld tentoongesteld, haar werk is vertegenwoordigd in talloze collecties, vooral Duitsland, België en Nederland.

  Lees verder: Interview met Eva Räder
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: