5 vragen aan Chantal Spit

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Chantal Spit.

ChantalSpitLeGentlemen

Chantal Spit, Le Gentleman (2014), olieverf op doek, 65 x 50 cm

Ha Chantal, kun je iets vertellen over hoe dit werk tot stand is gekomen?

“Over het algemeen maak ik grote doeken, waarin vaak personages figureren. Ze bevinden zich in een bepaalde omgeving. Het is spannend om het beeld zo te componeren en te schilderen dat zowel de personages als de omgeving aandacht krijgen. Vaak betekent dat, dat de expressie van de gezichten en de blikken wat ingedamd moeten worden zodat de ogen van de toeschouwer niet gefixeerd blijven op de ogen van de personages.

Bij het maken van kleine portretten , zoals Le Gentleman wil ik de toeschouwer juist kennis laten maken met de afgebeelde persoon en gaat het bij het maken ervan juist om het vangen van een karakter. Het doek Le Gentleman is ontstaan uit mijn fascinatie voor deze onbekende mijnheer. Ik vond de foto op het internet en het beeld trok mijn aandacht. De man is qua voorkomen een echte gentleman. De tijdsgeest die er doorheen sijpelt vanwege zijn haardracht en snorretje vind ik mooi (al zie je dit soort snorren en haardracht tegenwoordig ook vaak op straat maar zijn kleding verraadt dat hij niet ‘2014 hip’ is). Door de stand van zijn hoofd krijgt hij iets hooghartigs, maar tegelijkertijd kijk hij een beetje schalks en verleidelijk. Ik mag hem wel.”

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“Omdat ik eigenlijk weinig van dit soort werken zie. Portretten die duidelijk de geschiedenis van de schilderkunst laten zien. Niet dat ik daar zelf op uit ben maar ik zie in dit doekje veel terug van schilderijen van oude meesters waar ik graag naar kijk.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Er zijn veel kwalitatief goede kunstwerken voor een betaalbare prijs. We Like Art heeft mede daardoor al een behoorlijke status verworven binnen de kunstwereld. Er komt veel publiek op af en je werk wordt daardoor gezien. Het is erg leuk dat zoveel goede kunstenaars meedoen aan dit evenement; altijd een feestje!”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Jazeker.  Meestal ruil ik mijn werk met het werk van een andere kunstenaar, maar ik heb ook weleens werk gekocht. Ik ben benieuwd naar het werk van Jan Roeland, Vivianne Sassen en Maria Roosen. Van een aantal andere goede kunstenaars heb ik al werk in huis; Charlotte Dumas, Dieuwke Spaans, Ina van Zyl en Jasper de Beijer.”

Wat spreekt je zo aan in hun werk?

“De werken van Jan Roeland vind ik prachtig; de mooie balans in eenvoud, compositie, kleur en geconcentreerde toets. Ik kijk naar Vivianne’s foto’s als naar een schilderij. Ze speelt zo goed met vorm, kleur, compositie, licht en schaduw. Maria Roosen’s werk spreekt me altijd aan. De prachtige objecten en installaties van glas in de mooiste vormen en kleuren. Zo zinnelijk en aantrekkelijk.”

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Lekker blijven schilderen! Ik zou wel graag een evenement of expositie willen organiseren en daarbij als curator optreden. Sinds ik les geef op de HKU zie ik zoveel jong talent voorbij komen. Ik zou ze graag een mogelijkheid willen bieden om na hun afstuderen ergens hun werk te kunnen laten zien.”

Chantal-Spit-portret

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop