5 vragen aan Marieke Gelissen

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Marieke Gelissen.

MariekeGelissen_eight

Marieke Gelissen, Eight (2013), foto, 30 x 20 cm, oplage 25 (+2 AP).

Ha Marieke, kun je iets vertellen over hoe dit werk tot stand is gekomen?

“Ik pak dingen vast. Doordat je iets vastpakt, ervaar je hoe het voelt, hoe zwaar het is, hoe koud…
Maar je ervaart ook je eigen lichaam in relatie tot dat object. Op sommige momenten lijken het object en het lichaam samen te vallen, in een specifieke houding of handeling. Dat zijn de momenten waar het mij om gaat. Die leg ik dan vast. In foto’s, of in video’s als het echt om een handeling of beweging gaat.”

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“Mijn eerste samenwerking met We Like Art was tijdens Art Rotterdam. Daar was een videotweeluik van mij te zien op Prospects & Concepts, de expositie van het Mondriaan Fonds. Toen kwam de uitnodiging om ook iets bij We Like Art te laten zien. En dat werd de foto van mijn hand die een broodje vast houdt. Die foto, uit 2011, was het startpunt van het onderzoek waar ik nog steeds volop mee bezig ben. Deze foto, Eight, is recenter, uit 2013. Hij heeft vorig jaar samen met andere foto’s, ook die van de hand met het broodje, in het Tijdschrift Ei gestaan en in Prism Photography Magazine. Maar hij heeft nog niet eerder op een expositie gehangen. Dat wordt hoog tijd!

Ik laat ook nog een ander werk zien: Instant sculpture. Kunst hoeft niet altijd iets te zijn wat je aan de muur kunt hangen. Het werk is in dit geval een actie, een handeling die ik verricht: ik kom naar je huis om een broodje in een van de stopcontacten te steken. Dat zachte witte puntje moet met een zekere directheid en lompheid erin worden gestoken. De fysieke handeling blijft achter in het vervormde broodje, soms zelfs met letterlijk de afdruk van de hand erin. Dit werk heb ik eerder uitgevoerd bij kunstenaarsinitiatief Autocenter in Berlijn en dit voorjaar nog op de jubileumexpositie van mijn opleiding aan de Rietveld Academie, waar ik in 2012 ben afgestudeerd.”

MariekeGelissen_InstantSculptures

Marieke Gelissen, Instant Sculptures (2014), twee broodjes, ca. 10 x 5 x 5 cm, oplage 25 (+2 AP).

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Het is een mooie mengeling van gevestigde en nieuwe kunstenaars. Dat vind ik inspirerend. Ik vind ook dat er veel goed werk hangt. En daar hang je natuurlijk graag tussen.”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Ik zag een foto van Ilona Plaum, Around one day, op de blog voorbij komen. Mooi in z’n eenvoud. En een heel fijn schilderij van Eva Räder. En weten jullie al wat Isabelle Wenzel gaat laten zien? Want die had laatst heel sterk nieuw werk, zwart-wit. En ik ben heel benieuwd naar het werk van Nicoline Timmer. Vind ik altijd fascinerend.”

Gelissen-Parallel-Paper-Tunnel_Zurich

Marieke Gelissen, Parallel Paper Tunnel, 2014, inktjet print op truckzeil, 16 x 2,15 meter, gerealiseerd in samenwerking met Gert Jan van Rooij.

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Eerst maar eens m’n project in Zürich afronden. Daar hangt sinds mei een enorme foto van 16 meter lang in een voetgangerstunnel in station Hardbrücke. Een heel mooi samenwerkingsproject van de kunstacademie in Zurich en de Deutsche Bank, dat startende kunstenaars speciaal voor die plek een werk laat maken. Op de foto zie je mijn handen die een rol papier uitrekken tot een langgerekte kegel. Geweldig hoe die zich op dat formaat gaat verhouden met de tunnel waar je op datzelfde moment doorheen loopt… Tot eind juli blijft het werk daar hangen. Daarna gaat het in de collectie van de Deutsche Bank. Maar ik begrijp dat er alweer plannen zijn voor een overzichtsexpositie dit najaar met alle 17 werken die voor deze plek gemaakt zijn.

Na zo’n project is het heerlijk om weer even het atelier in te duiken. Nu weer even focussen op nieuw werk!”

PortretMariekeGelissen

Kom deze werken bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

 • Marieke Gelissen

  Eight (2013)
  € 200,-

 • Marieke Gelissen

  Small Change (2013)
  € 1450,-

 • Marieke Gelissen

  Sliding (2014)
  € 1225,-