5 vragen aan Fleur van Dodewaard

De zomerreeks –Vijf vragen aan…- in aanloop naar de tentoonstelling Start Buying Art van 4 t/m 7 september, vinden we nu al heel inspirerend. Mooi om de kunstenaar zelf aan het woord te laten, over zijn of haar eigen werk, maar ook over de werken van andere kunstenaars die op de tentoonstelling te zien zullen zijn. Deze keer Fleur van Dodewaard aan het woord, van wie zou zij graag een kunstwerk willen hebben…

FleurvanDodewaardStudyForBlackNude

Fleur van Dodewaard, Study for Black Nude (2011), inkjet print, 135 x 90 cm, oplage 5 (+2 AP).

Ha Fleur, kun je iets vertellen over hoe dit werk/deze werken tot stand zijn gekomen?

“In deze tentoonstelling laat ik 2 werken zien. Een beeld uit de serie 131 Variations en het werk Study for Black Nude.

Study for Black Nude is een foto van een ruimtelijke installatie van gekleurde vlakken. In het midden staat een donker object opgesteld: een gat, een plank, een lichaam. Het werk is onderdeel van een grotere serie Nude Studies waarbij ik ‘Het naakt’ als klassiek schildergenre als aanleiding neem om opnieuw na te denken over wat kunst is: waar kijken we nou eigenlijk zo gefascineerd naar in het atelier en aan de museummuur? Het is tegelijkertijd een onderzoek naar een nieuwe eigen beeldtaal met behulp van het medium fotografie.

We Like Art @ Westergasfabriek 2014, foto Maarten Tromp

131 Variations is een poging tot een ‘remake’ van het werk Variations of Incomplete Open Cubes van Sol Lewitt, in fotografische vorm. Behalve dat de kubussen roze geschilderd zijn en bestaan uit onregelmatige, slordig in elkaar gezette latten, ontstonden er tijdens het maakproces onbedoeld talloze onregelmatigheden. Ik vergat een heleboel variaties, maakte dubbele versies, en tot mijn verbazing ook een heel aantal nieuwe. Ik eindigde met 131 beelden in plaats van 122. Ik heb al die dissonanten omarmd. Voor mij is het werk een viering van het creatieproces en het leven zelf; dat zonder het accepteren van fouten toch echt onmogelijk is.”

FleurvanDOdewaard131v_5_3

Fleur van Dodewaard, 131 Variations, 5/3 (2013), inkjet print 30 x 25 cm, oplage 5 (+2 AP).

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“131 Variations is mijn laatste werk en Study for Black Nude is in Nederland nog maar 1 keer eerder te zien geweest. En daarbij is 131 Variations erg toegankelijk voor beginnende verzamelaars:  zowel door de aard van het werk als de relatief lage prijs.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Er zijn zoveel verschillende soorten platformen om je werk te laten zien, variërend van highbrow tot obscuur. Juist die combinatie en de onafhankelijke positie die het mij oplevert, vind ik fijn. We Like Art is praktisch, open en doelgericht en daarom erg sympathiek. Daarbij vind ik het leuk mijn werk aan jonge of startende verzamelaars te verkopen. Je weet dan zeker dat je werk niet in een depot verdwijnt, maar bijvoorbeeld boven de keukentafel komt te hangen waar er elke dag naar gekeken wordt.”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen? Zo ja, wat spreekt je zo aan in dit werk of meerdere werken?

“Ja! Ik wil wel een werk kopen van Isabelle Wenzel. Ik vind haar werk krachtig, eigen, eigenzinnig en grappig. Het staat voor mij symbool voor het creëren van je eigen wereld en visie, en je niet zoveel aantrekken van de rest.”

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Ik heb de afgelopen maanden heel hard aan de serie en het boek 131 Variations gewerkt. Inmiddels is het boek gepresenteerd en 131 Variations tentoongesteld op verschillende plekken in binnen- en buitenland. Ik ben dus ontzettend blij me weer in mijn studio op te kunnen sluiten en een nieuw werk te maken. Wat tentoonstellingen betreft, heb ik begin volgend jaar een solo in Galerie van der Mieden in Brussel, doe ik mee aan Art Rotterdam 2015 met C&H Gallery, Unseen 2014 met Camilla Grimaldi Gallery en organiseer ik samen met curator Rieke Vos zelf een tentoonstelling. Spannend!”

Fleur-WeLikeArt

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

  • Fleur van Dodewaard

    131 Variations, 5/3 (2013)
    € 800,-