5 vragen aan Noël Loozen

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Noël Loozen.

girl_nine_noelloozen

Noël Loozen, I am Noël Loozen and I am searching for naked girls to photograph in my bedroom, please leave a message. Girl Nine (2011), Giclee print, 70 x 50 cm.

Ha Noël, kun je iets vertellen over hoe dit werk tot stand is gekomen?

“Voor mijn project I am Noël Loozen and I am searching for naked girls to photograph in my bedroom. Please leave a message plaatste ik een advertentie op verschillende websites tussen andere advertenties van voornamelijk amateurfotografen die op zoek waren naar meisjes die naakt voor hun camera wilden poseren. Ik was benieuwd of daar ook echt iemand op zou reageren en hoe zoiets dan in zijn werk zou gaan. Vervolgens kreeg ik best veel e-mails van meisjes die op mijn oproep in wilden gaan. Ik nodigde deze meisjes uit in mijn woning en fotografeerde ze in mijn toenmalige nogal kleine slaapkamer. De e-mails van de meisjes heb ik bewaard en vervolgens zelf ingesproken en zullen terwijl je naar de foto’s kijkt te beluisteren zijn.”

girl_one_noellloozen

Noël Loozen, I am Noël Loozen and I am searching for naked girls to photograph in my bedroom, please leave a message. Girl One (2011), Giclee print, 70 x 50 cm.

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“Ik heb dit werk nog nooit in combinatie met geluid kunnen exposeren en zie dit dan ook als een mooie gelegenheid om dit project een ‘stem’ te geven.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Het is, denk ik, belangrijk dat je werk ook buiten het internet te zien is. De beleving van een beeld kan totaal verschillen wanneer je het op je beeldscherm of op een tentoonstelling bekijkt. Bovendien maakt Start Buying Art de drempel wat lager voor de beginnende kunstverzamelaar en ik maak van deze laagdrempeligheid graag gebruik als beginnend kunstenaar.”

girl_two_noellloozen

Noël Loozen, I am Noël Loozen and I am searching for naked girls to photograph in my bedroom, please leave a message. Girl Two (2011), Giclee print, 70 x 50 cm.

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Doe mij maar een Viviane Sassen. Ik heb Viviane Sassen twee jaar geassisteerd na mijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie en daardoor heel veel geleerd en vooral gezien. Ze is dan ook een hele belangrijke leermeester geweest voor mij. Haar eigenheid en het beeldende karakter van haar werken zijn ongelofelijk sterk. Ook al heb ik er met mijn neus bovenop gezeten, de magie in haar beelden is voor mij nooit verdwenen.”

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Ik heb net mijn eerste korte film gemaakt The Hornhunter en mijn MA Film aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam afgerond. Op dit moment ben ik bezig met een nieuw fotografieproject genaamd Loozen Hoeken, waarin ik de stukjes muur opzoek waar nog niets hangt, namelijk: de hoek. Daarnaast ben ik hard aan het werk voor twee solo-exposities, bij Galerie Vriend van Bavink in Amsterdam en Kominek Gallery in Berlijn. Ook sta ik op Unseen 2014 bij Weekender en op Unfair 2014. Verder werk ik geregeld in opdracht als regisseur en fotograaf om dit allemaal te kunnen bekostigen. ”

Portret-Noel-The-Hornhunter_Filmstill01

Noël Loozen, The Hornhunter (2014), filmstill.

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

 • Noel Loozen

  I am Noel Loozen and I am searching for … (2011)
  Uitverkocht

 • Noel Loozen

  R5 (2014)
  € 495,-

 • Noël Loozen – R5 (2014) – € 495,-

  Bam, knallen met die ruitensproeier! Vandaag aandacht voor dit geweldige beeld van de fotograaf/filmmaker Noël Loozen. Wij zijn fan van zijn werk. In de Westergas toonden we in de afgelopen editie 2 foto’s uit zijn project: I am Noël Loozen and I am searching for naked girls to photograph in my bedroom. Please leave a message. Een strak uitgewerkt onderzoek met een droog-komische lading naar de wereld van meiden en meisjes die zich bloot willen fotograferen.

  Lees verder: Noël Loozen – R5 (2014) – € 495,-
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: