5 vragen aan Gerco de Ruijter

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Gerco de Ruijter die onlangs bij The Huffington Post nog de hemel in werd geprezen.

GercodeRuijterUntitled

Gerco de Ruijter, Untitled (2010), Inkjet print op dibond, 30 x 30cm, oplage 5

1. Ha Gerco, Kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?

Ik fotografeer met een analoge camera die onder een grote vlieger hangt. Zelf sta ik met beide benen op de grond en probeer zo goed mogelijk een inschatting te maken van wat zich in het kader van de camera bevindt. De camera hangt altijd loodrecht naar beneden waardoor er geen horizon in beeld is. Dat zorgt ervoor dat alle beeldelementen even belangrijk worden.

2. Waarom laat je juist deze werken zien in de Westergasfabriek?

Ik wilde twee beelden die totaal verschillend van elkaar zijn: het ene grafisch en minimalistisch, het ander pasteus en schilderachtig. Deze twee beelden laten de uitersten zien waarbinnen ik met mijn werk bezig ben.

GercodeRuijterUntitledIceland

Gerco de Ruijter, Untitled (Iceland), 2009, Inkjet print op dibond, 110 x 110cm, oplage 5

3. Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

Omdat ik zonder galerie werk is het voor mij des te meer belangrijk mijn foto’s aan geïnteresseerde kunstkopers te laten zien, en via Start Buying Art weet ik dat ik dat publiek bereik.

4. Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

Ik heb nog geen goed overzicht in wat er in deze editie te koop is. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik in de VS en loopt mijn internetverbinding door een muizengaatje.

Meestal ruil ik werk met collega-kunstenaars, maar uit de vorige editie had ik graag een werk van Marian Breedveld gekocht, een werk uit de cirkel serie. Dat werk sluit heel mooi aan op waar ik zelf mee bezig ben en biedt mij weer nieuwe inspiratie.

Bekijk de stop-motion film met 1.000 satelliet-beelden van maaicirkels. Lees hier meer over het project.

5 Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

Ik ben bezig met mijn Cropped-project. Begonnen in 2012 met een verzameling Google Earth beelden van irrigatie velden in de VS. Daar is de stop-motion film CROPS uit voort gekomen en een aantal “contactvellen”. Ik werk nu ter plekke in New Mexico aan een vervolg.

Gerco-de-Ruijter

Kom deze werken bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars.Van Gerco de Ruijter tonen we een werk onder de € 1.500 een een werk boven de € 1.500,-. Met de KunstKoop komt de aanschaf van een groot werk in een kleine oplage neer op een maandelijkse aflossing van minder dan € 100,-.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

  • Gerco de Ruijter – speciale editie TAG #4

    Gerco de Ruijter maakt sinds eind jaren 80 foto’s waarin landschappen veranderen in abstracte patronen. Zijn foto’s waren te zien bij onze verkooptentoonstellingen in de Westergasfabriek en op Art Rotterdam en nu bieden we een speciale editie aan die hij uitbrengt bij zijn nieuwe boek.

    Lees verder: Gerco de Ruijter – speciale editie TAG #4
  • Gerco de Ruijter – Grenspaal 367 51°21’30.93″ N 3°22’31.44″ E ‘t Zwin (2006)

    Gerco de Ruijter (1961, Vianen) toont momenteel zijn nieuwste werk in het Stedelijk Museum Schiedam in de tentoonstelling Permanent Kwadraat (nog t/m 10 april 2011). Hij is door het museum uitgenodigd om zijn werk te combineren met een selectie werken uit het museum. Bij Trendbeheer kun je een bescheiden indruk krijgen hoe dat eruit ziet. Als je toch naar Art Rotterdam gaat… probeer dan zeker even langs Schiedam te gaan.

    Lees verder: Gerco de Ruijter – Grenspaal 367 51°21’30.93″ N 3°22’31.44″ E ‘t Zwin (2006)